3.2.2018. 21:15
0
Dedić: Uredbom o raspodjeli sirovine zaštititi drvnu industriju
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je danas pogone firme TAMEX u Busovači, koja se 23 godine bavi proizvodnjom domaćeg namještaja i zapošljava više od 450 radnika.

- Namještaj iz ove tvornice je namijenjen za evropsko tržište, a najviše se izvozi u Austriju i Njemačku. O kvalitetu proizvoda porodice Ibreljić svjedoče mnogobrojni certifikati, ali i interes kupaca - istakao je Dedić.

Ukazao je da je prošla godina bila izuzetno važna za drvopreređivače, te da drvna industrija u Bosni i Hercegovini doživljava stalnu ekspanziju i svake godine bilježi sve veći rast, pogotovo u pogledu izvoza.

Federalno ministarstvo, kako kaže, nastoji da pruži što veću podršku domaćim proizvođačima namještaja kako bi imali obezbjeđenu sirovinu i bili konkurentniji na tržištu.

Prošle godine Vlada Federacije BiH usvojila je dva veoma bitna dokumenta iz oblasti šumarstva: zakon o šumama i Šumarski program, koji bi se, očekuje Dedić, uskoro sa Programom razvoja drvne industrije trebali naći pred poslanicima Federalnog parlamenta.

Nakon usvajanja zakona slijedi donošenje nove odluke i kriterija za raspodjelu drvnih sortimenata iz državnih šuma.

- Naši privrednici se odavno žale na poteškoće u nabavci sirovine. Planiramo dakle donijeti Uredbu koja će favorizovati preduzeća sa većim stepenom finalizacije proizvoda. Logično je da umjesto da izvozimo jeftine balvane i daske, trebamo da proizvodimo naš namještaj i otvaramo nova radna mjesta u BiH - naglasio je Dedić.

Ovom prilikom, upozorio je da problem raspodjele sirovine zahtjeva hitno rješenje. U slučaju da se zakon o šumama u skorijem roku ne nađe na dnevnom redu sjednica oba doma Parlamenta FBiH Dedić poručuje da će insistirati da nadležno ministarstvo, u ovom slučaju Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, donese Uredbu još prije zakona.

(FENA/Amila Alijagić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.