29.6.2018. 16:11
0
Novih 10 miliona KM za finansiranje energijske efikasnosti
Partner mikrokreditna fondacija i GGF (Green For Growth Fund)potpisali su ugovor o kredituu vrijednosti od 10 miliona KMza finansiranje mjera energijskeefikasnosti.

Partner mikrokreditna fondacija je 2012. godine počela sa finansiranjem energijske efikasnosti.Uz tehničku pomoć Green for Growth Funda za Jugoistočnu Evropu (GGF), Partner je svojim klijentima omogućio investiranje u mjere energijske efikasnosti u stambenim objektima u iznosu od preko 22 miliona KM. Sredstva su kroz mikrokredite najčešće korištena za zamjenu spoljnih prozora i vrata, izolaciju spoljnih zidova, podova i krovova, kaoi zamjenu sistema grijanja. 

Pored posebnog kreditnog proizvoda za energijsku efikasnost, klijentima je na raspolaganju i tehnička podrška u vidu računarskog programa eSave, dizajniranog za izračunavanje ušteda u energiji i smanjenju emisije CO2.

„Partner je prva mikrokreditna fondacija iz Bosne i Hercegovine i u regionu koja je prije šest godina započela saradnju sa GGF fondom, sa ciljem promovisanja koristi od energijske efikasnosti.Bitno je napomenuti da naše aktivnosti na finansiranju energijskih mjera na individualnim stambenim objektima imaju značajan i vrlo relevantan utjecaj na ukupno ostvarene uštede u BiH. Partner je do sada plasirao preko 24 miliona KM za EE mjere kojima je finansirano skoro 5.000 individualnih projekata. Kroz ulaganjau energijsku efikasnost, Partner je ostvario 18% ukupnih postignutih ušteda u energiji na nivou BiH, odnosno 44% ušteda u stambenom sektoru BiH. Također, implementiranim mjerama energijske efikasnosti emisija CO2 na nivou BiH će biti smanjena za 6,2% od ukupne emisije u BiH.“ – izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije.

Kroz novu kreditnu liniju iz GGF fonda omogućen je nastavak finansiranjapoboljšanja energijskeefikasnosti objekata kroz toplinsku izolaciju, zamjenu prozora i vrata, zamjenu sistema grijanja (kotlovima na pelet ibiomasu, toplinskim pumpama, parnim ili gasnim turbinama, itd.),postavljanje solarnih i fotonaponskih panela, sistema za hlađenje i ventilaciju, štedljive rasvjete i drugih mjera koje omogućavaju uštede krajnjim korisnicima.

G-din Christopher Knowles, predsjedavajući fonda Green for Growth je rekao: „Partner mikrokreditna fondacija je partner GGF-a od 2012. godine kada je postala prva mikrokreditna partner institucija. Ova investicija uveliko jača misiju GGF-a u poboljšanju energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi“.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.