4.7.2018. 21:10
0
Cijena kafe pala na nivo od prije 29 mjeseci
Brazilski fudbalski tim nastavlja s odličnim nastupima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali u isto vrijeme jedan od glavnih izvoznih proizvoda u zemlji pati od produbljivanja silaznog trenda na tržištu, piše "Bloomberg".

Fjučersi kafe su pali na nivo od prije 29 mjeseci, nasuprot odnosu brazilske valute real prema američkom dolaru. 

Brazil, koji je najveći svjetski proizvođač kafe, objavio je rekordnu zaradu ove godine. Pad cijena je povoljan za velike kupce kao što su SAD "Starbucks Corp" i švicarskog proizvođača hrane i pića "Nestle". 

Na početku ove sedmice, fjučersi sorte "arabica" sa isporukom u septembru su smanjeni za 3%, na nivo od 1,1165 dolara po kilogramu na New York Stock Exchange, što je najjači dnevni pad od oktobra pa nadalje i na najniži nivo od januara 2016. 

U protekle dve godine cijene kafe su pale za gotovo 20 procenata. I dok je u 2017. Brazil je bio prisiljen na uvoz kafe zbog nestašice na domaćem tržištu, u 2018. godini se očekuje da će imati višak u količinama proizvodnje. 

Predviđanja se odnose na prinos od gotovo 58 miliona vreća ove godine. 

Drugi veliki proizvođač, koji uglavnom proizvodi kafu "Robusta" je Vijetnam. I ove godine ima visoke prinose, pa se očekuje da će berba biti gotovo 30 miliona vreća. 

Osim povećane proizvodnje, kolaps cijena je uglavnom posljedica depresijacije brazilske valute.

Za drugi kvartal ove godine, kurs reala je pao za 15% u odnosu na američki dolar, zbog odliva kapitala na gotovo svim tržištima u razvoju, prenosi Indikator.ba.

Međutim, 2019. i 2020. godine, očekuje se smanjenje snabdijevanja zbog prirodnog ciklusa proizvodnje kafe, škoja svake druge godine zabilježi pad prinosa.

(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.