13.8.2018. 18:00
0
"Ne vidimo razloge za zabrinutost zbog pada turske lire"
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) trenutno ne vidi razloge za zabrinutost u BiH zbog pada turske lire (TRY), rečeno je agenciji Patria iz Službe za odnose sa javnošću te banke.

Prema pisanju BBC-a, turska lira je zabilježila pad za 30 posto, berza za 17 posto, a skok kamatnih stopa na zaduživanje države u lirama porastao je na 18 posto. To su neki od bh. ekonomskih analitičara ocijenili kao potencijalnu opasnost i za Bosnu i Hercegovinu, jer bi se, kako su naveli, kriza u Turskoj mogla odraziti na rad dijela evropskih banaka, a indirektno i na ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine.

"S aspekta stabilnosti finansijskog sistema, Centralna banka Bosne i Hercegovine trenutno ne vidi razloge za zabrinutost. Turska, zbog kreditnog rejtinga, nije jedna od zemalja iz investicionog spektra CBBiH, pa samim tim nema direktan uticaj na prinos od investiranja deviznih rezervi. Kako zemlja nije članica EU, niti Evropske monetarne unije, ne očekujemo ni značajane promjene, po ovom osnovu, u kreditnom rejtingu zemalja u koje možemo investirati devizne rezerve", istakli su iz CBBiH.

"Takođe, ne očekujemo značajan uticaj na nominalni i realni efektivni kurs. EUR, a samim tim i KM, i dalje nominalno aprecira prema TRY, ali je udio Turske u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH za prvih šest mjeseci svega 4,6%. Posljedično, i uticaj TRY na realni efektivni kurs je znatno slabiji nego, recimo, uticaj razlike u inflaciji između BiH i eurozone, ili zemalja regije."

Ni bankarski sektor BiH nije značajno podložan oscilacijama u vrijednosti turske lire, ističu iz Centralne banke BiH. Izvori sredstava u TRY u junu 2018. godine su bili zanemarivo mali čak i kod banke u većinskom turskom vlasništvu. Prema podacima iz Centralnog registra kredita, u 2017. godini nije bilo kredita domaćim sektorima u TRY.

"Evropska centralna banka (ECB) je prošle sedmice izjavila kako prati izloženost nekih velikih bankarskih grupacija ka Turskoj, uključujući i Unicredit grupaciju, ali da situaciju još uvijek ne smatra zabrinjavajućom. U okviru Unicredit Grupacije, turska Yapi Credi Bank čini nešto ispod 10% ukupne aktive, i prema konsolidovanom polugodišnjem izvještaju grupacije za 2018. godinu, nisu snažniji pritisci na profitabilnost i kvalitet aktive usljed slabljenja vrijednosti lire. Konačno, nije vjerovatno da bi Unicredit grupacija značajno smanjila izloženost ka zemljama u kojima posluje profitabilno, a čiji finansijski sistemi nisu znatno povezani sa turskim, čak i ako bi vremenom došlo do pogoršanja u poslovanju Yapi Credi Bank", istakli su iz CBBiH. 

Iz te banke objašnjavaju da je turska lira među valutama zemalja tržišta u nastajanju koja su od aprila zabilježile značajan pad vrijednosti u odnosu na američki dolar (USD). Očekivano, jačanje USD je potencijalna prijetnja za vrijednost valuta ovih zemalja već neko vrijeme, posebno onih sa značajnim platnobilansnim neravnotežama, ili značajnim udjelom dolarskog u ukupnom vanjskom dugu. Precijenjenost USD (procjena Međunarodnog monetarnog fonda između 8 i 16%) i trgovinski ratovi, samo su neki od faktora koji su dodatno oslabili vrijednost TRY prema USD posljednjih sedmica.

(Patria / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.