23.10.2019. 8:54
0
NSRS o pravima radnika tokom nezaposlenosti: Predviđeno da se visina najniže novčane naknade povećava se 258 KM na 360 KM
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena danas razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Taj zakon doprinosi boljoj socijalno-ekonomskoj zaštiti nezaposlenih osoba kojima bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva prestane radni odnos.

Kroz predložena rješenja, produženo je trajanje dužine prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike s dužim radnim stažom, i visina novčane naknade. Predloženim rješenjem maksimalno trajanje prava na novčanu naknadu s dosadašnjih 12 produženo je na 24 mjeseca (za radnike sa preko 35 godina radnog staža). Predviđeno je da se visina najniže novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti povećava se 258 KM na 360 KM.

U utorak, prvog dana zasjedanja parlamenta, okončala je raspravu o Prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg entitetskog budžeta po hitnom postupku.

Ministrica finansija Zora Vidović rekla je da Prijedlog rebalansa budžeta iznosi tri milijarde i 316 miliona KM i veći je za 60,6 miliona KM ili 1,9 posto od usvojenog budžetskog okvira za ovu godinu.

Opozicija je posebno kritikovala najavljenu kupovinu aviona za potrebe Vlade RS, u iznosu od 19,9 miliona KM, dok, kako kažu, nema novaca za besplatne udžbenike ili neke druge neophodne potrebe za građane.

Nije isključila mogućnost još jednog rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Poslanici su okončali raspravu i o Prijedlog zakona o zaštiti od požara. 

Razmotren je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je predviđeno razdvajanje ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlene osobe.

Na predloženom dnevnom redu je još 13 tačaka, među kojima su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima te Nacrt zakona o zaštiti mentalnog zdravlja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.