24.11.2019. 8:26
0
Građani Poreznoj upravi FBiH uputili 4.450 prijava, naplaćene kazne u iznosu 30 miliona KM
Porezna uprava Federacije BiH je samo u jednom danu (21.11.2019.godine) kod jednog poreznog obveznika otkrila 13 neprijavljenih radnika koji su radili nacrno i na taj način bili eksploatisani od strane poslodavca.

"U protekle četiri godine u akcijama je otkriveno 6.864 neprijavljena radnika, 6.278 obveznika koji nisu izdavali račune, 5.414 obveznika koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad i 1.780 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog ovih nepravilnosti Uprava je zapečetila 4.142 objekta i izdala 12.291 prekršajni nalog sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od preko 30,1 milion maraka. I pored svih aktivnosti koje se provode, još uvijek je prisutan značajan broj poslodavaca koji zapošljavaju radnike nacrno, ne izdaju fiskalne račune, obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad i vrše druge nepravilnosti. Stoga, u cilju efikasnije borbe protiv ovakvih pojava, pozivamo sve građane da nam pomognu i prijave sva saznanja o nepoštivanju poreznih zakona.

Bosna i Hercegovina je naša domovina u kojoj trebamo ostati i biti sretni, a ne obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Ne smijemo dozvoliti da naša pojedinačna i kolektivna prava, poput prava na zdravstvenu zaštitu, prava na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja nam pripadaju po osnovu radnog odnosa, umanjuju oni koji ne prijavljuju radnike i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i građane i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo", navode iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH poziva građane da budu njihov partner i prijave sve nepravilnosti.

"Porezna uprava je do sada zaprimila 4.450 prijava građana i sve dostavljene prijave bile su predmet provjere i po njima je postupljeno. Svim građanima Porezna uprava izražava iskrenu zahvalnost i upućuje poziv da i dalje budu naš partner u borbi protiv svih oblika korupcije uz napomenu da će kao i do sada svaka prijava uživati punu diskreciju."

Prijave se mogu dostaviti anonimno putem:
- e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
- SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
- besplatnog poziva na broj 080 020 333 i
- pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Svim građanima Bosne i Hercegovine Porezna uprava čestita 25. novembar - Dan državnosti. Neka ovaj dan bude podsjetnik da ne smijemo posustati u izgradnji pravednijeg društva za sve nas.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.