13.4.2020. 17:44
0
"Oko 25.000 radnika u 27 preduzeća zadržat će posao, namjenska industrija radi u potpunosti"
Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH kazao je da je energetski sistem stabilan i siguran.

"Radimo po planovima koji su definisani još 2019. godine bez ikakvog kašnjenja. Svi rudnici i termoelektrane funckionišu bez ijedne minute zastoja i imaju dovoljnu količinu uglja u depoima i proizvodnja električne energije teče po planovima", kazao je Džindić koji se zahvalio rudarima koji rade 14 dana u kontinuitetu, a 14 su u određenoj izolaciji. 

"Što se tiče proizvodnje i distrubucije električne energije, došlo je do smanjenja od 4% u industriji, a oko 4% povećanje je u domaćinstvima. Što se tiče plina, stabilna je dostava i distribucija. BH Gas je donio odluku o smanjenju cijene prema industriji. Ima elemenata da se uradi još jedna kalkulacija za smanjenje cijene prema domaćinstvima", kazao je Džindić. 

Ministar je istakao da u okviru namjenske industrije radi oko 3.000 radnika u FBiH, te da su sve firme osim Pretisa išle u izolaciju nakon klastera Konjic.

"Imamo povratak svih privrednih društava u punom kapacitetu i svi proizvode i rade. Kompletna namjenska industrija radi u potpunosti. Ovo vrijeme smo iskoristilli da se nabavi zaštitna oprema, dok su neke firme preorijentisale svoj rad pa prozvode vizire i maske", kazao je ministar.

On je kazao da je u 27 privrednih društava koje su pod ingerencijom ovog ministarstva radi 25.000 radnika te da nije upitno nijedno radno mjesto.

"Svih tih 25.000 će i dalje ostati zaposleni i zajedno sa njima ćemo prevazići ovu situaciju. Sve planove za namjensku industriju smo morali malo promijenii malo korigovati jer su i neki od naših dobavljača i kupaca bili zatvoreni. Mi ćemo, ako ovo ne potraje dugo, do kraja godine ispuniti sve naše planove", kazao je Džindić. 

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.