20.4.2020. 11:19
0
Oko 22 miliona Amerikanaca zbog epidemije ostalo bez posla, protesti u velikim gradovima
Broj žrtava epidemije korona virusa u SAD u nedjelju se popeo na 40.565, dok je potvrđenih infekcija sada više od 765.000, što ovu zemlju čini ubjedljivo najugroženijom u svijetu.

U proteklih mjesec dana, više od 22 miliona Amerikanaca podnijelo je zahtjev za pomoć nezaposlenima jer su ostali bez posla zbog zatvaranja biznisa i škola, kao i ograničenja putovanja.

Guverneri američkih država koje su najteže pogođene epidemijom sukobili su se sa predsjednikom Trumpom zbog njegovih izjava da ima dovoljno testova, te da bi se ekonomija trebala ubrzo reaktivirati.

Istovremeno, Amerikanci protestiraju na ulicama zbog produžetka vanrednih mjera. Na ulice Washingtona izašlo je oko 2.500 građana kako bi negodovali protiv odredbe o produžetku mjera kućne izolacije, kršeći time zabranu okupljanja za više od 50 ljudi. Ovakvi protesti su organizirani i u drugim velikim američkim gradovima gdje ljudi pogođeni ekonomskom krizom žele pod svaku cijenu da se vrate na posao.

U New Yorku koji je epicentar epidemije, broj hospitalizacija je vidno opao sa 18.000 na 16.000, a u blagom padu je i broj pacijenata na respiratorima. U proteklih 24 sata preminulo je još 507 osoba, što je nešto manje od 700 koliko je bilo dan ranije.

Demokratski guverner New Yorka Andrew Cuomo tvrdi da ako se zadrži takav trend, može se smatrati da je epidemija prešla vrhunac, te da je u opadanju. Pritom je podvukao da se u svakom slučaju mora nastaviti sa fizičkim distanciranjem.

Međutim, u drugim dijelovima SAD kao što su Virginia, Washington D.C., Maryland - raste broj novozaraženih. New Jersey je samo u nedjelju prijavio blizu 3.900 novih slučajeva. Gotovo jednako pogođeni su Boston i Chicago gdje brojevi samo nastavljaju rasti.

Istovremeno, neke države uključujući Ohio, Floridu i Texas namjeravaju do 1. maja reaktivirati dijelove ekonomije, ali su i dalje na oprezu.

(NAP / Reuters)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.