27.5.2020. 18:59
0
UPFBiH insistira na produženju roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) traži od delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) da podrže izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH, u smislu produženja roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a, a koje je ranije usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Radi se o zahtjevu koji je potpisalo više od 30.000 poslovnih subjekata iz cijele BiH.

- Produženje roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a bi u velikoj mjeri olakšalo poslovanje privrednim subjektima, a ne bi uticalo na procenat naplate PDV-a. Zato pozivamo delegate Doma naroda da podrže Izmjene i dopune Zakona o PDV-u, usvojene u Predstavničkom domu  i tako ispune obaveze preuzete prihvatanjem Reformske agende kojom je definirano donošenje zakonskih rješenja u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta - navodi UPFBiH u saopćenju za javnost.

Iz UPFBiH podsjećaju da bi to bila prva mjera donesena na nivou države BiH s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, te da bi se pomjeranjem roka ostvario pozitivan uticaj na likvidnost privrednih subjekata.  

Također, ističu da je postojeći rok za podnošenje PDV prijave i plaćanje PDV-a do 10. u mjesecu za prethodni mjesec suviše kratak.

Iz UPFBiH navode da, ukoliko porezni obaveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku, osim novčane kazne ima i druge štetne posljedice na poslovanje, te da će pomjeranjem roka plaćanja poslodavci lakše moći kontrolisati svoj cash-flow.

Istovremeno, podsjećaju delegate Doma naroda da je predloženo rješenje potpuno usklađeno sa Direktivom Vijeća Evropske unije o zajedničkom sistemu poreza na dodanu vrijednost.

- Rok za podnošenje poreske prijave za PDV u BiH je najkraći u Evropi. Najčešći rok je 20-30 dana, a u nekim zemljama je i duži. Zanima nas razlog zbog kojega taj rok ni u jednoj zemlji nije tako kratak kao u BiH - pitaju se poslodavci.

UZ to, smatraju da bi pomjeranjem roka za plaćanje PDV-a sa 10. na posljednji dan u mjesecu, došlo do usklađivanja sa odredbom o roku izvršenja novčanih obaveza između preduzetnika u poslovnim transakcijama koji iznosi do 60 dana u oba bh. entiteta, te se, istovremeno, pitaju - zašto bi privredni subjekti trebali biti u podređenom položaju u odnosu na državu.

Iz UPFBiH, također, ističu da predložene izmjene i dopune Zakona o PDV-u neće imati negativan uticaj na likvidnost budžeta BiH, entiteta i kantona.

(Fena)

PDVUPFBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.