12.8.2020. 10:09
0
Supersile u recesiji: U Velikoj Britaniji BDP u rekordnom padu
Velika Britanija je ušla u recesiju nakon rekordnog pada BDP-a od 20,4% za vrijeme karantina, izvijestili su iz Nacionalnog ureda za statistiku.

Nagli pad BDP-a uočen je u vrijeme drugog godišnjeg kvartala, od aprila do juna, kada je mjera ostanka kod kuće bila na vrhuncu.

Ovaj podatak naročito dolazi do izražaja u poređenju sa rezultatom prvog kvartala januar – mart kada je BDP doživio pad od 2,2%.

Porast od 8,7% zabilježen je u junu odmah nakon popuštanja mjera, ali je još uvijek niži za 17,2% u odnosu na februar.

Britanska vlada se nada trendu rasta BDP-a nakon otvaranja hotela i ugostiteljskih objekata, kao i fitnes centara.

Epidemija korona virusa u Velikoj Britaniji uzrokovala je i rast nezaposlenosti - u drugom kvartalu bez posla je ostalo više od 730.000 građana, naročito iz mlađe i starije starosne grupe.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.