8.12.2020. 14:26
0
Korona desetkovala sve: Skoro sve zanatske radnje na Baščaršiji zatvorene
Devedesetdevet posto zanatskih radnji na Baščaršiji je zatvoreno usljed uticaja pandemije koronavirusa - potvrdio je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja starih zanata Kantona Sarajevo Mehmed Kalajdžisalihović.

U Sarajevu nema turista, te stoga zanatlije nemaju kome ponuditi svoje proizvode.

- Što se tiče turizma, znamo da turizma nema nigdje u svijetu, pa ga nema ni kod nas. Zanatlije su pokušavale da drže otvorene radnje kako bi dale dekor čaršiji ali ni to nije uspjelo - kazao je Kalajdžisalihović.

Na Baščaršiji, navodi, rade samo najnephodnije radnje kao što su trgovine, apoteke... 

Kalajdžisalihović dodaje da su institucije, odnosno Federacija BiH i Kanton Sarajevo, potrudile da daju podršku i pomoć starim zanatima.

- Povukli su neke korake kako bi spasili bar koliko toliko situaciju, da ne bi došlo do totalnog odumiranja, učinili su nešto ali to su mrvice - smatra on. 

Naglašava da samo razvoj turizma može pomoći zanatlijama.

- Samo kada se steknu uslovi i kada se otvori turistička sezona to može biti od pomoći, međutim, sumnjam da će to bit tako brzo. Nažalost, nema turista, skoro svi hoteli su zatvoreni - istakao je Kalajdžisalihović. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.