19.3.2021. 19:04
0
Vlada KS usvojila inicijativu u vezi otkupa tržišnih viškova krompira i luka
Ministarstvo privrede KS podnijelo je Inicijativu za iznalazak sredstava za otkup tržišnih viškova merkantilnog krompira i luka koju je usvojila Vladi Kantona Sarajevo.

Naime, Ministarstvo je po osnovu molbe Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH s područja KS, donijelo odluku o otkupu i plasmanu 147,7 tona merkantilnog krompira i 11 tona luka. Riječ je o prošlogodišnjem urodu krompira i luka proizvođača iz KS koji su ostvarili podsticaje za njihovu sjetvu, te je tom inicijativom zatraženo od Vlade KS da se iznađu sredstva za njihov otkup.

Vlada je na sjednici, održanoj 18. marta usvojila tu inicijativu i donijela zaključak o iznalaženju sredstava za otkup 147,7 tona krompira i 11 tona luka od proizvođača s područja Kantona Sarajevo i to po cijeni 0,50 KM po kilogramu. Za realizaciju te incijative Vlada je zadužila ministarstva privrede, finansija, rada i socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, te Direkciju za robne rezerve Kantona.

Podsjećanja radi, Vlada KS je početkom godine, s pojavom pandemije Sars–Cov 19, a zbog upitnog uvoza sjemenskog materijala i neizvjesne opskrbe stanovništva, apelovala na građanstvo i poljoprivredne proizvođače da uvećaju sjetvu svih poljoprivrednih kultura. Oni su se odazvali pozivu, te je shodno velikim zasijanim poljoprivrednim površinama, rodnoj godini, ali i zbog pandemijom uzrokovane nemogućnosti rada korespodenata otkupljivača, došlo do viškova koje proizvođači nisu plasirali na tržište. Zbog svega toga, Ministarstvo privrede je smatralo neophodnim da se ovim proizvođačima iz

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.