2.4.2021. 8:23
1
Rast cijena nafte
Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, potaknute ohrabrujućim podacima iz evropske industrije i procjenama da će vodeći proizvođači nastaviti ograničavati snabdijevanje, prenosi Raport.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1.02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63.76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1.23 dolara višoj cijeni, od 60.39 dolara.

Na tržištima je jučer prevladao strah za potražnju zbog ponovonog uvođenja mjera zatvaranja u Evropi. Francuska je treći put uvela stroga ograničenja kretanja i poslovanja i zatvorila škole na tri sedmice kako bi zaustavila treći val infekcija covidom-19.

Zabrinutost je izazvala prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, prema kojoj bi potražnja u ovoj godini zbog novog vala zaključavanja dnevno trebala rasti za 300 hiljada barela slabije nego što su do sada očekivali.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za oko sedam miliona barela dnevno kako bi podržao cijene i smanjio prekomjernu ponudu. Saudijska Arabija nezavisno smanjuje za dodatnih milion barela dnevno.

Članice grupe sastaju se danas kako bi iznova razmotrile proizvodnu politiku. Raspravljat će, između ostalog, o tome treba li proizvodnju ograničavati i u maju i ostatku godine ili je postepeno povećavati, kažu tri izvora.

(Ajdin Balićevac)
Nafta
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.