19.5.2021. 11:04
1
Pao dogovor: EPBiH izdvaja 255 miliona KM za rudnike, nema poskupljenja struje!
U Vladi FBiH danas je održan sastanak federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džidića (SBB), direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinana Husića na kojem je konačno postignut dogovor oko plana restrukturiranja rudnika koji su u sastavu Kocerna EP BiH.

Ministar Džindić je predstavio sporazum koji se sastoji od sedam tačaka, a koji će danas biti potpisan i stupiti na snagu.

„Potpisnici sporazama saglasni su da koncept restrukturiranja rudnika nema alternativu te se obavezuju učesnice kroz socijalni dijalog realizirati isti. EP BiH se obavezuje da obezbijedi sredstva za penzionisanje svih radnika u rudnicima koji su stekli uslove ili do kraja 2021. godine stiču uslove za penziju. 25. maja imamo Skupštinu EP BiH na kojoj će se ove odluke potvrditi i iza toga ide realizacija“, kazao je Džindić.

Prema sporazumu potpisnici se obavezuju da restrukturiranje na planu ljudskih resursa će se realizovati do kraja 2023. godine.

„Zbrinjavanje viška radnika u rudnicima će se vršiti na socijalno prihvatljiv način, prirodni odliv, prekvalifikacija na računa EP BiH, prelazak u drugo privredno društvo, isplata otpremnina. Za uposlenike koji su proglašeni viškom, a ne žele postupiti ni po jednoj tački sporazuma postupit će se po Zakonu o radu. Također je dogovoreno da se donese novi pravilnik o radu za sektor rudarstva. Obavezuje se EP BiH da će obezbijediti nastavak investicionih ulaganja u rudnike“, kazao je Džindić.  

U Sporazum je stavljen i zaključak da Sindikat rudnika zadržava pravo na aktiviranje odluka o štrajku i protestnom skupu u slučaju nepoštivanja odluka i sporazuma.

„Kompromisno smo došli do sporazuma, imamo zajednički cilj da restrukturiranjem dovedemo rudnike u funkcionalno stanje i da rudnici funkcionišu od svog rada. Teška tema, težak sastanak, ali se svima zahvaljujem“, kazao je ministar.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata kazao je da se strateški pristup Sindikata socijalnom dijalogu ne ogleda u tome da budu pobjednici ili gubitnici već da kreiramo najbolja rješenja da se prevaziđe stanje u rudnicima.

„Napravili smo kombinaciju tih tačaka i članovi pregovaračkog tima Sindikata imaju razloga za zadovoljstvo. Pitanje je bilo kako riješiti penzionisanje značajnog broja radnika, ali nisu ispunjeni svi uslovi da bi to pravo ostvarili. Imamo sporazum, odluke EP BiH koje garantuju penzionisanje 419 radnika do kraja 2021. godine. Oni koji su već dobili rješenje i oni koji će do kraja godine ispuniti uslove. Mi smo stava da proces restrukturiranja treba staviti u realan vremenski period, i mi smo stava da je moguće okončati do kraja 2023. godine“, kazao je Husić.

Govorio je i o načinu zbrinjavanja viška radnika, a što će se realizirati prirodnim odlivom (penzionisanje, prekvalifikacija i dokvalifikacija, podsticajne otpremine).

„Mi imamo određene grupacije da uz te uslove pristanu na sporazumni prekid ugovora o radu“, kazao je Husić.

Admir Andelija, direktor JP Elektroprivreda BiH kazao je da se došlo do kompromisnog rješenja i da će u narednom periodu zajednički raditi na nastavku aktivnosti na restrukturiranju rudnika u Koncernu EP BiH.

„Mi smo u EP BiH većinu ovih aktivnosti koje će biti potpisane pokrenuli u prethodnom periodu. Donijeli smo odluku o izdvajanju sredstava o zbrinjavanju viška uposlenih, nastavku investicionog ciklusa u rudnike. Ukupno odobrena sredstva su 125 miliona KM za zbrinjavanje radnika i ostvarivanje penzije, i 130 miliona KM za nastavak investiranja u rudnike. Hoću da pozovem sve povjerioce rudnike da budu strpllivi i u narednih pola godine jer ovaj proces nema alternativu, a nakon toga će rudnici doći u poziciju da počnu izmirivati obaveze“, kazao je Andelija.

Andelija je dodao da je potpisivanjem sporazuma riješeno i pitanje cijene električne energije.

„Energetski sektor ne može više finansirati neefikasne rudnike. Mi imamo situaciju da EP diže kredit za svoje projekte. Izdvajanjem ovih sredstava ne znači da će poskupiti struja za potrošače. Potpisivanjem sporazuma neće doći do poskupljenja struje“.

U rudnicima je zaposlenika 7.200 osoba, a kada je riječ o sporazumnom prekidu ugovora o radu minimalna otpremnina je 15.000 KM po uposleniku.

„Kriteriji će se utvrditi ali naravno da će se gledati dužina radnog staža“, kazao je Andelija.  

(Patria)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.