27.5.2021. 15:52
0
Vlada KS usvojila Program raspodjele sredstava za opremanje poslovnih zona
Vlada Kantona Sarajevo je danas usvojila Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama za 2021. godinu, prema kojem planirana sredstva u budžetu za ovu namjenu iznose šest miliona KM.

U svrhu izrade ovog programa Ministarstvo privrede utvrdilo je uslove i kriterije na osnovu kojih će se ocjenjivati opravdanost projekata koje su predložile općine za sudjelovanje u njemu. 

- Uvažavajući tražene kriterije, izabrali smo projekte koji ispunjavaju uslove za sufinansiranje iz budžeta KS za 2021. godinu - pojasnio je ministar privrede KS Adnan Delić. 

Ministarstvo je odobrilo 2.700.000 KM za četiri općine u Kantonu koje su prijavile projekte koji ispunjavaju sve tražene uslove, a to su općine: Hadžići, Vogošća, Novi Grad i Ilijaš.

Visina iznosa, razlikuje se od općine do općine i to na osnovu broja i vrijednosti projekata koje su prijavile u poslovnim zonama koje su u njihovoj nadležnosti. 

Općina Ilijaš prijavila je projekte za koje su odobrili milion KM, općini Novi Grad 900.000 KM, općini Vogošća pola miliona KM i općini Hadžići 300.000 KM.

Preostala sredstva planirana za tu namjenu će biti implementirana nakon što se steknu uslovi za to, odnosno, nakon što općine dostave dodatne projekte koji ispunjavaju sve potrebne uslove i kriterije za sufinasiranje jer će Ministarstvo privrede KS putem izmjena i dopuna ovog programa predložiti Vladi KS da ih usvoji, što je preduslov za sufinansiranje ovih dodatnih projekata.

Program je rezultat nastojanja Vlade KS i Ministarstva da kontinuirano sufinansiraju projekte koje općine realiziraju u poslovnim zonama u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta i otvaranja mogućnosti za nova ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta. 

Postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za potrebe poslovnih zona, dobijanje odobrenja za infrastrukturno uređenje i razvijanje lokacija za poslovne zone, te samo infrastrukturno uređenje poslovnih zona su među najznačajnijim preprekama na koje nailaze investitori koji žele ulagati u poslovne zone na području KS-a. To je jedan od problema koje Vlada nastoji kontinuirano rješavati, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

- U Kantonu Sarajevo radimo na razvijanju poslovnih zona u kojima općine uz podršku Kantona rješavaju imovinsko - pravne odnose i infrastrukturno pripremaju poslovne zone, što podrazumijeva dobijanje urbanističkih saglasnosti, građevinskih dozvola i svih drugih neophodnih saglasnosti, a zatim i samu izgradnju saobraćajne infrastrukture, vodovodne mreže, kišne i fekalne kanalizacije, gasnih instalacija, elektroinstalacija uključujući i trafo stanice i slično, te drugih infrastrukturnih objekata - zaključio je ministar Delić.

(Fena)

Vlada KS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.