7.6.2021. 11:37
0
Europska unija: Pripremaju se velika ulaganja za ljude i preduzeća koja prolaze kroz recesiju zbog koronavirusa
Europska komisija predstavila je Parlamentu 27. maja paket mjera vrijedan 750 milijardi eura. Ovaj plan uz revidirani prijedlog proračuna EU-a za period 2021.-2027. godine, trebao bi pomoći pri ublažavanju eventualne ekkonomske krize izazvane koronavirusom i utabati put za održivu budućnost radne skupine.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila je 27. maja detaljan plan oporavka. Plan koji je objavial vrijedan je 750 milijardi eura. Nazvala ga je "EU sljedeće generacije". Cilj plana je ublažavanje štete prouzročene pandemijom, te ulaganje u zelenu granu unije, digitalni svijet, ali i socijalni i otporniji EU sistem.

Komisija predlaže posuđivanje novca na finansijskim tržištima koristeći svoj visoki kreditni rejting, što bi trebalo osigurati niske troškove zaduživanja ljudi. Prema ovom planu Komisije, čak bi 500 milijardi eura bilo dodijeljeno u obliku bespovratnih sredstava. Ipak, čelnici EU-a taj su iznos smanjili na 390 milijardi eura. Desilo se to na sastanku samog vrha EU-a koji je održan u periodu od 17. do 21. jula.


Sredstva će se upotrijebiti za postizanje ciljeva EU-a u pogledu klimatske neutralnosti i digitalne transformacije, za pružanje socijalne potpore, te za jačanje uloge EU-a kao globalnog igrača. Novac će se dodijeliti kroz postojeće i nove instrumente EU-a. Najveći među njima je Mehanizam za oporavak i otpornost koji će staviti na raspolaganje 672,5 milijardi eura u obliku zajmova i bespovratnih pri ulaganjima država članica.

Zatražena je također uspostava mehanizma za obustavu plaćanja državi članici koja krši vladavinu prava. Parlament i Vijeće postigli su dogovor o njegovom uvođenju 5. studenog, a on je usvojen na plenarnoj sjednici 16. prosinca.


(Amer Mujezinović)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.