21.6.2021. 9:03
0
Četvrtu sedmicu zaredom cijene nafte u porastu
Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, četvrtom zaredom, pa su dostigle nove najvišeg nivoa u više od dvije godine jer trgovci očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih ekonomija, potražnja za naftom nastaviti rasti.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1.1 posto, na 73.51 dolar, najviši nivo od aprila 2019. godine.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela ojačala 1 posto, na 71.64 dolara, najviši nivo od oktobra 2018.

Rast cijena na novi najviši nivo u više od dvije godine zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se najveća svjetska ekonomija stabilno oporavlja od koronakrize.

Podršku cijenama pružila je i procjena Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prema kojoj se ove godine očekuje samo umjeren rast proizvodnje u SAD-u, uprkos rastu cijena nafte.

Pokaže li se to tačnim, to bi OPEC-u ostavilo više prostora za upravljanje tržištem prije očekivanog povećanja proizvodnje u SAD-u 2022. godine.

"Tržište nafte je poraslo jer OPEC ne vjeruje da će povećanje proizvodnje u SAD-u biti dovoljno da bi promijenilo njegove planove usmjerene na podršku cijenama", kaže Phil Flynn, analitičar u kompaniji Price Futures Group.

U Americi, inače, proizvodnja polagano raste, na što ukazuju podaci firme Baker Hughes, koja je u petak objavila da je prošle sedmice broj aktivnih bušotinskih postrojenja porastao za osam, na 373, najvišu razinu od aprila prošle godine.

A to ukazuje da bi u idućem razdoblju proizvodnja mogla dodatno porasti.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.