21.7.2021. 21:57
0
Hrvati odlučili: Na hrvatskim kovanicama eura će se pronaći i lik Nikole Tesle
Premijer Hrvatske Andrej Pleković otkrio je koji će se simboli naći na budućim novčanicama eura. On je na press konferenciji upitan je može li otkriti koji hrvatski simboli će biti kovanicama eura. Nakon kraćeg dvoumljenja otkrio je kako će izgledati kovanice.

- Prije toga samo bih rekao da ćemo učiniti sve da ispunimo kriterije da uđemo u eurozonu 2023. Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice da ima neki nacionalni motiv, pa tako i mi. Iskristalizirali su se slijedeći predozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom - karta Hrvatske na 2 eura, kuna na 1 euro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica, rekao je Plenković.

Kako je pojasnio, Nikola Tesla je došao na osnovu internet ankete kao najpoželjniji. On se našao ispred Dubrovnika i ušao u pet motiva, naveo je Plenković, prenose hrvatski mediji. 

(H. Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.