18.10.2021. 8:04
0
Udruženje 'Nešto Više' - Pokreće se društvena banka sjemena 'Sjemenčica'
U okviru projekta 'Misli o prirodi', kojeg predvodi Centar za promociju civilnog društva i financira Švedska, prošle godine je kroz Eko HUB Mostar (Udruženje građana 'Nešto Više') pokrenuta kampanja pod nazivom ‘Ja sadim, a ti?’.

Cilj kampanje je motivirati i potaknuti što više pojedinaca širom Bosne i Hercegovine da uspostave male jestive vrtove na balkonima, terasama, dvorištima ili okućnicama. Dosad je 150 novih vrtlara/vrtlarica oformilo svoje mješovite jestive vrtove, a za početak su dobili edukativne pakete sa sjemenkama i presadnicama povrća, voća, začinskog i ljekovitog bilja te cvijeća.

Istoimena Facebook grupa (Ja sadim, a ti?) u početku je okupljala vrtlare/ice početnike, a vremenom su se pridružili i vrtlari/ice sa puno iskustva koji znanja rado dijele unutar grupe.

U grupi je trenutno više od 8.300 članova i članica, na raspolaganju su im priručnici, snimljene edukacije, mentori i organizirane posjete Eko HUB-u Mostar (Permakulturno imanje UG 'Nešto Više' u Humilišanima), a najnovija zajednička aktivnost je pokretanje Društvene banke sjemena 'Sjemenčica'.

Viškove sjemena izdržljivih sorti iz svojih vrtova, u kojima se sve radi isključivo u skladu sa prirodom, članovi grupe dostavljat će u banku 'Sjemenčica', gdje će se sortirati i ponuditi ostatku grupe na posudbu.

To znači da ako sa liste dostupnih sjemena požele nešto uzgajati, mogu dobiti određena sjemena, uzgajati tu kulturu naredne sezone, ali i istovremeno reproducirati sjemena, te dio vratiti u banku da bi bila dostupna i drugim vrtlarima/icama. Članovi/ce grupe već jedni drugima poklanjaju sjemena, čime je i bila inspirirana ta aktivnost.

Zainteresirani za tu inicijativu mogu se pridružiti Facebook grupi 'Ja sadim, a ti?“ gdje će biti objavljena pristupnica Društvenoj banci sjemena "Sjemenčica“.

Kampanja ‘Ja sadim, a ti?’ namijenjena je punoljetnim osobama koje nemaju ozbiljnog iskustva u proizvodnji hrane niti jestivi vrt da, uz podršku, steknu praktične vještine efektnog uzgoja hrane na malim prostorima uzgojne površine maksimalno 5 m2.

(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.