11.11.2021. 18:32
0
EU predviđa brži rast ekonomije ove godine
Ekonomija Evropske unije ove će godine rasti brže nego što se očekivalo, ali visoke cijene energije, problemi u lancu opskrbe i mogućnost novog porasta zaraza Covid-19 predstavljaju značajan rizik, objavila je Evropska komisija danas svoju najnoviju prognozu.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod rasti 5 posto na godišnjoj nivou u EU 2021. godine, a zatim 4,3 posto u 2022. - kako u cijeloj EU, tako i u 19-članoj valutnoj eurozoni.

- Evropska ekonomija kreće se od oporavka ka ekspanziji, ali se sada suočava s nekim preprekama - rekao je evropski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni u saopćenju, piše dpa. 

Nova prognoza za 2022. nešto je niža od posljednje prognoze Komisije iz jula, kada se očekivao rast od 4,5 posto. Međutim, prognoza rasta BDP-a za 2021. nešto je veća. Uska grla i poremećaji u globalnoj opskrbi opterećuju aktivnosti u EU. Čak šta više, nakon oštrog pada 2020. godine, cijene energije, posebno prirodnog plina, porasle su velikom brzinom, stoji u saopćenju Komisije.



(FENA/  Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.