7.12.2022. 12:06
1
Ko je buduća "premijerka" BiH: Nepotizam i podrška ratnim zločincima
FOTO: N1
Vlast u FBiH i raspodjela fotelja biće poznata nešto kasnije, nakon sastanka Osmorke i HDZ-a koji je trenutno u toku.

Prije nekoliko dana, Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a je najavio svoje prijedloge ispred HDZ-a za mandate ispred svoje stranke. Sigurno najzanimljivije ime jeste i kandidatkinja za hrvatskog člana predsjedništva sa predstojećih izbora, najvjerovatnije za Predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto. 

Dug vremenski period je na političkoj sceni. Bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto je rođena 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu. Od 1995. godine je članica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ), a od 2015. i zamjenica predsjednika Stranke.
Krišto je do 1999. radila u livanjskim kompanijama: „Agro Livno“, „Guber“, „Likom“ i „Livno bus“. Od 1999. do 2000. godine je bila ministrica pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije, a do 2002. godine tajnica Vlade HBŽ-a. Na općim izborima 2002. godine je kao kandidat HDZ-a BiH osvojila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH.

Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U travnju 2007. je imenovana za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za opće izbore 2014. godine kandidirala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat.

Nepotizam Borjane Krišto nije nešto što nije bilo u žiži javnosti. Istraživanje koje je radio novinar hercegovina.info portala, neposredno prije izbora, direktno se tiče nepotizma koji se odnosi na njenu bližu obitelj. 

U nastavku teksta prenosimo u cjelosti članak

Borjana u birački odbor u Livnu ugurala brata, a podrška najljepšoj tetki bit će i njegove dvije kćeri

Brat i nećakinje Borjane Krišto nisu najpoznatija imena iz te kuće, nevjesta Tihana Krželj ipak je glavna zvijezda kao predsjednica notorne udruge 'Hrvatska žena' iz Livna.

U rodnom mjestu Borjane Krišto HDZ-ove kandidatkinje za Predsjedništvo BiH upreglo se na sve strane kako bi se u Livnu osigurao što bolji izborni rezultat te stranke pa će tako u biračkim odborima sjediti njen brat i nećakinje, direktor Elektroprivrede itd. Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) je ovim i drugim sličnim imenovanjima prekršio pravilnik.

Ljupko Krželj, brat Borjane Krišto određen je kao zamjenik predsjednika biračkog odbora stranačkom kolegi Luki Juriču u Osnovnoj školi Bila. Osim Krželja, na listi se nalazi još članova HDZ-a BiH pod drugim strankama ili GIP-om. Stipe Periša i Petar Bikić su također članovi HDZ-a, na službenom dopisu bit će ispred GIP-a, odnosno Dodikovog SNSD-a. Ovaj manevar političke trgovine biračkim odborima zaobilazi Pravilnik koji nalaže da u istom biračkom odboru ne mogu sjediti tri člana jedne stranke, no starim i već dobro provjerenim nemoralnim radnjama ovi Livnjaci su se snašli te će Vrhovna stranka u ovom biračkom odboru imati većinu svojih članova.

Uz oca Ljupka, “logistička” podrška tetki Borjani će biti Ivana i Ana Krželj. Obje sestre je imenovalo Gradsko izborno povjerenstvo. Ivana je član biračkog odbora u Osnovnoj školi Čuklić, a Ana je zamjena.

Osim uže obitelji i rodbine, na biračkom odboru dnevnicu će zaraditi i direktor livanjske Elektroprivrede. Josipa Čelara je ‘neovisno’ Gradsko izborno povjerenstvo imenovalo da pravednost izbora nadgleda u Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Novom naselju. Društvo će mu praviti i HDZ-ova Andrea Vukadin iako se nalazi ispred stranke HSP BiH.
Brat i nećakinje Borjane Krišto nisu najpoznatija imena iz te kuće, nevjesta Tihana Krželj ipak je glavna zvijezda kao predsjednica notorne udruge ‘Hrvatska žena’ iz Livna.

Navedena udruga je samo 2016. godine inkasirala 100 hiljada maraka od Vijeća ministara, a udruga je sredstva dobivala i od drugih razina vlasti. Tihana Krželj bila je HDZ-ova zastupnica u Skupštini Kantona 10 u dva navrata, ali i aktivna članica žena HDZ BiH. Još ranije dok je bila predsjednica Federacije BiH, Borjana Krišto je svojoj nevjesti donirala 10 hiljada  maraka.

Cijeli slučaj u žižu javnosti dospio je kad je Livno pogađalo jedno od najvećih iseljavanja mladih i cjelokupnih obitelji, a anonimna livanjska udruga dobila ogroman novac koji se enormno razlikovao od ostalih neprofitnih udruga ili organizacija, pa je tako samostan u Kraljevoj Sutjesci dobio sramotnih 1000 maraka što je gvardijan samostana na koncu i odbio. Projekt na temelju kojeg je ‘Hrvatska žena’ dobila 100 hiljada maraka zove se „Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturno-povijesne baštine“, a decidno se ne navodi čega sanacija i čega rekonstrukcija, pisala je hercegovina.info. 


Najmoćniji političar u Hrvata u BiH poslije Dragana Čovića je po istraživanju CIN-a jedna od najbogatijih političarki u BiH. 

Sjećate li se kada je dvadesetšestogodišnji student iz Livna Frano Krišto gađao Borjanu Krišto kamenjem u centru Livna, optuživajući je za loše stanje među mladim ljudima i nezaposlenosti koja je prisutna u tom kraju. Nakon suđenja je otišao iz Bosne i Hercegovine.

Borjana Krišto, kao delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH), lično je dočekala jednog haškog osuđenika za ratni zločin nakon što je pušten na prijevremenu slobodu.

Kao zamjenica predsjedavajućeg Parlamenta BiH, nije imala  ništa ni protiv skupa podrške haškim optuženicima i koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mostaru.

Upitana za komentar Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji osuđuje takvo okupljanje, Krišto, koja je i član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), odgovorila je da se veseli što je PIC u vezi sa nečim i saglasan.

Nastup Thompsona otkazan i u Mariboru. Slovenci su se protivili održavanju koncerta obrazlažući da promoviše mržnju i esktremizam. Za PIC skupovi, poput mostarskog, produbljuju podjele i podižu tenzije.

Krišto u svemu ne vidi ništa sporno. U junu 2014. godine, ona se nalazila u delegaciji HDZ-a koja je dočekala haškog osuđenika za ratne zločine, Darija Kordića.

Uz Krišto, delegaciju su činili Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH, i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i član Predsjedništva HDZ-a.

„Kao predsjednik HDZ-a BiH, Kordić se zdušno uključio u zajednički plan progona. Planirao je, poticao i naređivao krivična djela u općinama Travnik, Vitez, Busovača i Kiseljak, u blizini Lašvanske doline u srednjoj BiH”, samo je dio onoga za što je Kordića osudio Haški sud na 25 godina zatvora.

Nije bila podrška svojim sugrađanima i mladima u svom rodnom mjestu, ostaje da vidimo kako će i na koji način biti podrška građanima svoje domovine. 




(Piše: Erna Hadžić) 



1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.