29.12.2022. 17:50
0
"Idemo u krug pa ko se prvi umori!": Da li je Dodik iskoristio praznike da izostane reakcija Šmita ?
FOTO: FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć Zakon o nepokretnoj imovini Jedni tumače kao opasan pokušaj da se promijeni ustavnopravno uređenje Bosne i Hercegovine , dok drugi zakon o "nacionalnoj temi" vide kao paravan za prikrivanje korupcijskih afera.

Riječ je o izmijenjenom sadržaju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, usvojen 10. februara ove godine. Taj zakon je dva mjeseca kasnije osporio Visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio van snage 22. septembra.

Dodik: Negodujte, samo RS ima pravo da raspolaže imovinom 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru nakon što je jučer Narodna skupština RS usvojila neustavni zakon o imovini.

Usvojeni neustavni zakon je izazvao brojne reakcije, između ostalog i iz Osmorke, stranaka koje su u koaliciji sa SNSD-om na državnom nivou. Dodik je reagirao na negodovanja stranaka okupljenih oko Osmorke.

"Narodna skupština RS jedina ima pravo da kroz zakonski okvir odlučuje o imovini RS. Negodovanja u Sarajevu, potpomognuta dijelom međunarodne zajednice, ne mogu da izmijene Ustav BiH i Dejtonski sporazum, kojima je pitanje imovine riješeno. Stav RS neće biti izmijenjen kada je u pitanju imovina, a što se tiče Osmorke, mi ostajemo na principima potpisanog sporazuma", rekao je Dodik.

Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika RS-a Milorada Dodika oglasio se na Twitteru gdje je komentirao izjavu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića koji je izjavio da "u posljednje vrijeme ono što predsjednik SNSD-a Milorad Dodik radi i priča odudara od sporazuma koji su potpisali Osmorka, HDZ i SNSD".

" Nije dio sporazuma o pravljenju VM odricanje od vlastitih politika nijedne strane. Nije dio sporazuma odricanje od imovine i nadležnosti RS. Ono što govori Milorad Dodik upravo je u skladu sa prvom stavkom sporazuma.  Npr. NATO nije dio sporazuma, predstavnici Osmorke ga redovno ističu kao dio svojih politika, iako znaju da se mi s tim ne slažemo i da to nije dio sporazuma. Mi poštujući pravo svake strane da ima svoju politiku kada nastupa samostalno, ne napadamo nikog iz Osmorke zbog tih izjava. Od potpisivanja sporazuma niko iz SNSD-a nije "napao" nikog iz Osmorke i njihove politike iako se s njima u dobrom dijelu ne slažemo. Ukoliko neko iz Osmorke ima potrebu da se dokazuje SDA napadima na Dodika zbog onog s čim se s nama ne slažu onda problem nije u Dodiku i nama, problem je tad u poštovanju dogovorenog principa "ne sukobljavamo se oko onog u čemu se ne slažemo" i zajednički radimo ono što se slažemo. Ono što radimo samostalno svi radimo u skladu sa svojim vlastitim i autentičnim politikama. To je bit dogovora." , napisao je Tegeltija na Twitteru.

Reakcije Osmorke blage ?

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, govorio je sinoć na novogodišnjem prijemu te stranke i dotakao se među ostalim temama i državne imovine. 

Izjavu Nermina Nikšića mnogi su okarakterisali kao svođenje pitanja knjiženja državne imovine na "knjiženje tamo neke njive", čime, kako ističu, banalizuje pitanje vlasništva nad državnom imovinom.

" Državna imovina bez državljana, bez ljudi i nije neka vrijednost. Moramo vratiti vrijednost javnoj imovini i javnim resursima njihovim stavljanjem u funkciju. Kakve fajde čijom zovemo njivu ako nema nikoga da je uzore. Kakve koristi od priče o građanskim interesima, ako građana ima sve manje... ",  dio je Nikšićeve izjave. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (NiP) oglasio se na Facebooku nakon što je NSRS na Petoj posebnoj sjednici usvojila neustavni Zakon o nepokretnoj imovini. 

"Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH i s tim procesom treba odmah početi. Jedino Parlamentarna skupština BiH, a ne entiteti, može donijeti Zakon o upravljanju, korištenju ili raspolaganju državnom imovinom. Pozivam visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da odmah poništi ovu odluku, a ovlašteni podnosioci zahtjeva za ocjenu ustavnosti trebaju odmah po objavi zakona u Službenim novinama zajedno osporiti navedeni zakon pred Ustavnim sudom BiH, jer ovo nije vrijeme za populizam i prikupljanje političkih poena.", napisao je Zvizdić na Facebooku. 

Stav Naroda i Pravde, jedne od stranaka Osmorke,  od prije par dana jeste da niti jedan entitet ne može donositi zakone u pogledu državne imovine shodno odlukama Ustavnog suda BiH, Odluke Visokog predstavnika o Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja iz 2005. i dopune iz 2022. godine, sve dok se ne donese državni zakon o upravljanju i korištenju državne imovine.

"Isti Prijedlog Zakona formalno pravno negira Ustav BiH jer negira član 1. o kontinuitetu Bosne i Hercegovine predlažući postupanje po predmetnom pitanju – državna imovina – u skladu sa zemljišno-knjižnim evidencijama do 31.12.1991 i nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonskog sporazuma). Prijedlog Zakona negira odluke Ustavnog suda BiH po pitanju reguliranja državne imovine kao i samih preporuka Ustavnog suda BiH. Iako se u obrazloženju poziva na stavove Ustavnog suda BiH, Vlada RS-a se u svom Prijedlogu Zakona ni u kom pogledu ne pridržava odredbi odluka Ustavnog suda BiH", navodi se u saopćenju od prije dva dana. 

Reakcije stižu i iz Američke ambasade 

Ambasada Sjedinjenih Država reagirala je na jučerašnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske i usvajanje Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini, naglasivši kako je Ustav BiH jasan, te “sviđalo se to vlastima RS ili ne" Ustav i odluke Ustavnog suda se moraju poštovati.

“Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH su jasni: Bosna i Hercegovina je titular državne imovine i nadležnost za njeno reguliranje je u isključivoj nadležnosti institucija na državnom nivou”, poručili su iz ambasade.

Napomenuli su i kako je usvajanje još jednog Zakona o nekretninama u NSRS ne mijenja osnovne pravne činjenice, te kako je Član 3 Ustava BiH jasan.

“Republika Srpska (RS) se mora se ‘u potpunosti’ pridržavati Ustava i odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS ili ne”, naglašeno je u izjavi.

Iz ambasade su upozorili i kako sklonost izabranih lidera “neproduktivnoj politici” umjesto uključivanja u pregovore za rješavanje ovog pitanja “u dobroj vjeri”, ide na štetu ekonomskog razvoja, od čega bi građani ove zemlje, uključujući građane RS, imali koristi.

Stižu reakcije iz SDA

Iz Stranke demokrtske akcije (SDA) reagirali su na večerašnju neustavnu odluku NSRS-a gdje je usvojen zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Kako su rekli iz SDA, usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini nastavak je bezizglednog pokušaja Narodne skupštine RS-a da ugrozi ustavnopravni poredak i suverenitet Bosne i Hercegovine.

“Pitanje državne imovine ne mogu regulisati entiteti već isključivo Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Tu činjenicu, koju potvrđuje niz presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, neće promijeniti uporni pokušaji vlasti entiteta RS da prisvoje državnu imovinu”, navode iz SDA.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, dodaju, u septembru ove godine, nakon apelacije koju je pripremio Pravni tim SDA, stavio van snage zakon sličnog sadržaja.

“I na ovaj pokušaj Narodne skupštine RS-a, kao i na svaki prethodni, odgovor će ponovo dati Pravni tim SDA pripremom apelacije koju će uputiti ovlašteni predlagači. Pozivamo Visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti i stavi van snage neustavni Zakon, te da konačno sankcioniše odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, ističu iz ove stranke.

Dodiku je Zakon o imovini važan zbog secesionističkih planova

Dobijanjem vlasništva nad državnom imovinom za Dodika bi moglo značiti korak bliže secesionističkim planovima za koje se zalaže. Ustrajava u politici da se Republika Srpska otcijepi od Bosne i Hercegovine, što potiče strah od novih ratova u zemlji.

Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu, rekao je za Al Jazeeru da Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, ne bude li osporen, može promijeniti ustavnopravni karakter Bosne i Hercegovine, odnosno pomoći Dodiku u njegovim planovima o podjeli Bosne i Hercegovine.

„Od jedne visoko decentralizirane države Bosna i Hercegovina bi ušla u kapacitet koji dobro priliči ratnim ciljevima; ušla bi u kapacitet unije, tri etnoteritorijalne jedinice, ušla bi u kapacitet konfederalne zajednice“, rekao je Cero, dodajući da bi takvo ustavnopravno uređenje Bosne i Hercegovine omogućilo drugi korak tog čina, a to je pravo na samoodređenje do samootcjepljenja.

„Entiteti imaju dosta prerogativa države: imaju zakonodavnu vlast, imaju izvršnu vlast… Šta nemaju? Imaju teritoriju, ali nemaju vlasništvo nad tom teritorijom“, rekao je Cero.

Politička analitičarka Ivana Marić očekuje da će kontroverzni Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske i prije reakcije Visokog predstavnika, vrhovnog tumača Daytonskog mirovnog sporazuma, ponovo osporiti Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ali da će priča o zakonu Dodiku ipak donijeti političke bodove.

„Dodik na ovaj način zadovoljava biračko tijelo i smiruje opoziciju“, rekla je Marić.

“Dosad je [Dodik] više puta pokazao da zna balansirati i do koje linije smije ići”.

Član državnog predsjedništva Denis Bećirović i njegov kolega Željko Komšić najavili su da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, piše AJB. 

U odgovoru na upit Fene o činjenici da su poslanici entitetske skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti iz OHR-a podsjećaju da državnom imovinom može raspolagati samo država BiH, kako je to izričito uređeno Zabranom raspolaganja državnom imovinom.

"Svako raspolaganje koje je protivno odredbama te zabrane smatrat će se ništavnim", naveli su.

Ustavni sud BiH je više puta potvrdio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama te iz OHR-a kažu da su jednostrani koraci neprihvatljivi.

"Oni ugrožavaju vladavinu prava, narušavaju pravnu sigurnost i sprečavaju sigurno poslovno i investicijsko okruženje. Djelovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda koje su donesene u okvirima njegovih ustavnih ovlaštenja, moraju se tumačiti kao kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir", podvukli su.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je u komunikeima jasno stavio do znanja da očekuje od organa vlasti na svim nivoima u BiH da u potpunosti implementiraju odluke visokog predstavnika i obustave dalju nezakonitu uknjižbu državne imovine te pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da se bez daljeg odgađanja angažira i usvoji zakon koji uređuje ovo pitanje.

Do sada je bilo više poziva da se razgovorom dođe do izbalansiranog i održivog rješenja tog pitanja na državnom nivou, te je visoki predstavnik Christian Schmidt pozvao sve odgovorne donosioce odluka i nosioce mandata da rade zajedno, poštuju vladavinu prava i djeluju konstruktivno za dobrobit svih građana BiH.

Počeli su novi pokušaji razvlašćivanja države Bosne i Hercegovine. Da li to potvrđuje pogubnost politika dijela probosanskih snaga koje su, u zamjenu za ulazak u vlast, pristale na ustupke Miloradu Dodiku pozivajući se na navodnu promjenu njegovog političkog kursa ? Pokazati će vrijeme da li SDA stranka ima razloga za likovati. 
Po svemu sudeći, onako kako je i premijer RS-a Radovan Višković  izjavio da ćemo ići u krug pa ko se prvi umori. 

(Piše: Erna Hadžić
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.