4.1.2023. 13:58
0
Ahatović: Ruski mediji zastrašuju javnost, sve ukazuje na nastavak ruskog malignog uticaja u regiji
FOTO: Federalna.ba
Ruski državni medij RIA novosti objavio je svoju geopolitičku prognozu za 2023. godinu. Osvrnuli su se na dijelove svijeta u kojima Rusija ima posebne interese, svoja predviđanja su započeli sa Zapadnim Balkanom.

Ono što je najzanimljivije u toj analizi jeste da RIA novosti  tvrde da će se pomicanje geopolitičkog težišta s Europe i Mediterana nastaviti na pacifičku regiju, no i da "većina najvrućih bolnih točaka ostaje u Aziji i Europi - ovdje ne samo Kosovo, već i Bosna može eksplodirati u novoj godini". 

Ova tvrdnja ruske novinske agencije eksplodirala je kao bomba u medijima Zapadnog Balkana. 

Vojni analitičar Nedžad Ahatović za naš portal analizirao je na koji način se države Zapadnog Balkana trebaju postaviti. Tvrdi da ruski mediji žele da zastrašuju javnost ali bez konkretnih akcija. 

"Sve države subjekti u geopolitičkim zbivanjima na Zapadnom Balkanu treba da zajednički odgovore na pitanje šta je to ruski interes u našem regionu. Odgovor na to pitanje treba da bude osnov za međudržavnu saradnju i zajedničko političko i sigurnosno djelovanje. To što ruski mediji javno iznose moguće scenarije destabilizacije BiH je namjera da se naša javnost putem „ozvaničenja“ prijetnji zastrašuje i terorizira samom tom prijetnjom koju mahom podrže i mediji i već se postiže cilj unošenja nervoze i straha bez konkretnih akcija.", istakao je Ahatović. 

Lošu sigurnosnu situaciju u regionu vidi kao posljedicu ruskih uticaja. Tvrdi da Zapadni Balkan zbog ruskog uticaja postaje područje podložno medijskim i političkim manipulacijama, a sve u smjeru rata sa NATO-om. 

"Sigurnosna situacija regiona je već veoma loša. A ova najava novih sigurnosnih izazova na Kosovu i u BiH ukazuje na nastavak kontinuiteta ruskog malignog uticaja u regiji. Zahvaljujući sukobu u Ukrajini Zapadni Balkan zbog nekontrolisanog jačanja ruskog uticaja postaje vrlo trustno područje podložno sličnim medijskim i političkim manipulacijama u korist Ruske Federacije čiji propagandni narativ ide u smjeru rata sa NATO-om, što i EUFOR i KFOR pretvara faktički u legitimne vojne mete, zato se od zemalja u regionu spominju BiH i Kosovo.", navodi Ahatović za naš portal. 

Ahatović na kraju zaključuje da se od rusa koji su kao ranjena zvjer poslije prvobitnog neuspjeha u Ukrajini svašta može očekivati.


(Piše: Erna Hadžić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.