6.2.2023. 13:48
1
Pojedinac ili sistemsko sijanje mržnje: Ugašena grupa "Četnički pokret Republika Srpska", hoće li se kazniti odgovorni?
FOTO: Facebook
Facebook stranica "Četnički pokret Republika Srpska" imala je više od 20 pretplatnika, a zbog užasnih poruka mržnje i pozivanje na zločine, privukla je pažnju šire javnosti.

Skoro svi mediji u zemlji su prenijeli zastrašujuće fotografije starijeg muškarca koje su osvanule na toj Facebook grupi. Velikom brzinom su fotografije na ovoj grupi obrisane. 

Naime, starija muška osoba koja se nalazila fotografijama koje su postavljene na Facebook stranici, najčešće je pozirala sa unucima, mecima ili alkoholnim pićima.

Od poruke "živjela Republika Srpska i Srbija" brzo se prelazilo na poruke da će vlastite unuke "učiti srpstvu" te da će oni biti "mladi četnici" kada porastu. To je kasnije dovelo od "oj braćo moja hoćemo li piti turske krvi" pa sve do tvrdnji da je "ubijao i klao za slobodu srpskog naroda i Republiku Srpsku".

Protiv ovakvih poruka mržnje i pozivanja na činjenje nasilja moguće je podnijeti krivičnu prijavu jer se radi o izazivanju i raspirivanju nacionalne, vjerske i rasne mržnje što je regulirano Krivičnim zakonom BiH.

Na žalost, sankcije za ovakve izjave su kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine, što je neadekvatno za prostor u kojem živimo zbog krvave historije i agresije na Bosnu i Hercegovinu, a što su najbolje demostrirali pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta koji su otkupili kaznu zatvora od pet mjeseci zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Pojedinac ili sistem? 

Ugledni novinar i geopolitički analitičar Zoran Kusovac je za naš portal odgovorio na ovo pitanje. 

"Vjerujem da je pojedinac, neka budala koja smatra da je to duhovito ili da širenje mržnje i poruke prema drugoj nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj zajednici na neki način u nečemu doprinosi njegovoj.", kazao je. 

Reakcije su očekivane, kazao je Kusovac, ali brinu ga blage reakcije srpske strane. 

"Reakcije sa bošnjačke strane su očekivane. Brinu me one sa srpske jer nešto malo reakcija koje sam vidio su ili na fonu “a šta su oni nama…” ili relativizacije “lažni profil”, “šala mala” itd. Svakako ima posla za državne organe jer je ovo eklatantan primjer širenja mržnje.", zaključio je Kusovac za naš portal. 

Pitanje da li je u pitanju pojedinac ili sistem postavili smo i novinaru Draganu Bursaću, a u odgovoru je bio vrlo oštar. 

"Zaista ne znam da li je riječ o grupi ili pojedincu. Znam da je ona objava, preciznije poziv na ubijanje, za krivično gonjenje, pa će biti jako zanimljivo ispratiti hoće li se to desiti. Jer, ako prijedorski imam dobio poziv da se javi u MUP na saslušanje, pod pojašnjenjem da je optužen za "govor mržnje", ne znam kako bi se ovo moglo okarakterisati, osim kao poziv na masovna ubistva." , kazao je Dragan Bursać za naš portal. 

Posljedice, Bursać navodi, će zavisiti od reakcije ili nereakcije vlasti. 

"Dakle, uzor je nelijena psihopatologija i slobodnorastući nacionalizam, koji se uvećava iz sata u sat. A posljedice? Pa sve će zavisiti od reakcije ili nereakcije vlasti.", zaključio je Bursać. 

 

(Piše: Erna Hadžić




1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.