23.2.2023. 14:30
4
Konakovićeva hrvatska turneja završena, a "radikalna bošnjačka ekipa" kudi Dinu zbog "pozitivnih procesa"
FOTO: Facebook
Prije dva dana, prva diplomatska posjeta šefa bh. diplomatije susjednoj Hrvatskoj prošla su u znaku tri sastanka. Prvi, sa hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Začudila je izjava Konakovića o tome da će Vijeće ministara BiH i hrvatska Vlada na zajedničkoj sjednici razmatrati izborne reforme, tvrdi FaceTV.

Ispravio se nešto kasnije, pa je izričito naglasio da će se o izbornim reformama razmatrati u bh. institucijama. 

"Trebamo iskoristiti ovaj val dobre energije da u kraćem roku nego inače dođu na dnevni red teme od zajedničkog interesa", poručio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nakon razgovora sa svojim domaćinom, hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Ono što je nešto kasnije govorio o izbornim reformama, naglašeno je kroz potenciranje teme oko činjenice da nije fer da Hrvatima u BiH biramo člana Predsjedništva.

"Prije mene su to govorili i Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović (nekadašnji članovi Predsjedništva BiH) i Fahrudin Radončić (bivši ministar sigurnosti u BiH) i reis Kavazović. Interesantno je da je taj moj stav izazvao puno polemike u javnosti, a i danas će vjerovatno", kazao je Konaković na konferenciji za novinare nakon sastanka. 

Polemike o tom pitanju tiču se tvrdnji da je aktualni član Predsjedništva Željko Komšić iz redova hrvatskog naroda izabran većinski glasovima Bošnjaka.

Konaković podvlači da postoje i barem podjednako važne presude međunarodnih sudova koje upozoravaju na "diskriminaciju u izbornom procesu kakvu Europa ne poznaje", dodao je.

"Potrebno je cjelovito rješenje kako bismo riješili pitanje etničke zastupljenosti na pravi način, ali i pitanje rješavanja tog diskriminacijskog procesa koji velikom broju ljudi uopće ne dozvoljava kandidiranje", sugerisao je Konaković koji je bio u prvoj službenoj posjeti Hrvatskoj.

Razgovaralo se o južnoj interkonekciji kojom bi se plin od LNG terminala na Krku doveo do Bosne i Hercegovine, o izgradnji Jadransko-jonske auto ceste, ali i o temama o kojima - kako je kazao – "nemamo potpunu saglasnost". Odlagalište nisko i srednje radioaktionog otpada na Trgovskoj gori nedaleko granice sa BiH, pitanje imovine i potencijalni aerodrom kod Trebinja, pobrojao je Konaković na konferenciji, a prva prilika za njihovo rješavanje je zajednička sjednica u Zagrebu.

Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskim i evropskih poslova, istakao je da je Hrvatska u novoizabranom Vijeću ministara BiH našla sagovornika. 

Konakovića su primili i hrvatski premijer Andrej Plenković i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Prema saopćenju iz ureda premijera Hrvatske, Plenković je pozitivnim ocijenio brzo formiranje novog Vijeća ministara u BiH, a razgovaralo se i o pripremi održavanja zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH junu ove godine u Zagrebu.

Plenković je između ostalog, kako stoji u saopćenju naglasivši važnost dijaloga i pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH, Plenković se nada da će sadašnji pozitivni iskoraci koristiti za nastavak pregovora političkih aktera u BiH o izbornoj reformi. 

Prema saopćenju iz Milanovićevog ureda, "na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i o euroatlantskim integracijama i perspektivi ulaska BiH u Europsku uniju".

Svakako da se svaki Konakovićev korak ali i riječ prati pa tako "gaf" o razgovoru o izbornim reformama u Zagrebu nije prošao neopaženo. 

I Nermin Nikšić je, jučer na N1  televiziji prokomentarisao najave Elmedina Konakovića da će Vijeće ministara BiH održati sjednicu sa Vladom Hrvatske na kojoj će, između ostalog i o Izbornom zakonu BiH, što je izazvalo burne reakcije.

“Mislim da je to neoprezna izjava jer je Elmedin Konaković svjestan da se o unutrašnjim pitanjima BiH rješava u BiH. Ali treba da se sastajemo i sarađujemo, da napravimo da ovaj region funkcioniše. O onome što su pitanja BiH neće se raspravljati, ali oni mogu reći njihov stav. Hrvatska neće riješiti pitanje izbornog zakona u BiH. Treba da razgovaramo, šta drugo treba, da zaratimo?”, rekao je Nikšić za N1.

"Naružio" je Konaković i novinare. 



Govorio je o "spinovima pojedinaca" u čemu se pronašao i Avdo Avdić i portal Istraga.ba. 

Iako je iz više izvora vidljivo da je uistinu Elmedin Konaković na konferenciji za medije izrekao rečenicu za koju tvrdi da je potrebno da se provjeri. 

No, postoje novinari i portali koji su "ozbiljni" i nije ih potrebno pozivati na red. Takav je mostarski portal ABC, koji je jučer objavio vrlo interesantan tekst u koji sam za sebe govori dovoljno. Tekst prenosimo u cjelosti. 

Zašto radikalna bošnjačka ekipa napada Dinu Konakovića koji je pokrenuo nove pozitivne procese u BiH?

"Da je BiH tražila boljeg ministra vanjskih poslova teško bi našla boljeg od Dine Konakovića. On je samo u desetak dana pokazao svima u BiH kako se treba ponašati i koje vrijednosti treba zastupati kad je u pitanju politika ali i međunacionalni odnosi u ovoj zemlji.

Konaković koji je potpuno svjestan da je jedina spas za ovu državu kompromis i dogovor a ne tvrdoglavo zastupanje ‘vlastitih’ stajališta koja su često radikalnog smjera ovih dana trpi teške napade od bošnjačke radikalne politike kao i djela bošnjačke javnosti koja je zavedena nerealnim obećanjima o unitarnoj BiH.

No, ministar Konaković ide dalje ne osvrće se puno premda mu nije ugodno slušati epitete poput ‘izdajnik’ i slično. Sasvim sigurno će ministar Konaković iskoristiti svoj mandat kako bi BiH približio zapadnim asocijacijama vodeći računa o svim našim različitostima i potrebama.

Već je dobro vidljivo da ministar Konaković ima umjerene, odmjerene izjave na koje nema velikih primjedbi osim radikalnih bošnjačkih političkih krugova koji jednu realnu i odmjerenu vanjsku politiku novog ministra i njegovih pomoćnika nazivaju nekakvom izdajom BiH.

Naravno, radi se o napadima onih skupina koje BiH vide kao dominantno muslimansku zemlju gdje bi najbrojniji narod trebao upravljati svim glavnim polugama vlasti. Konaković zna čuti i upamtiti sve ono što dolazi iz krugova međunarodne zajednice kad su u pitanju unutarnji odnosi te je pokazao i hrabrost i odvažnost da promjeni smjerove politike koja će počivati na kompromisu pa ako hoćete i u vanjskoj politici.

Na kraju krajeva ministar ima potporu međunarodne zajednice, SAD-a, EU-a, Velike Britanije dok oni koji ga napadaju i optužuju za raznorazne izdaje su već u tim istim međunarodnim krugovima počeli biti označavani kao pripadnici radikalnih bošnjačkih političkih krugova."

Već jučer kao val dobre energije, u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i kod predsjednika Mile Đukanovića. Jedini vidljiv talas pozitivne promjene je zakopčano dugme na sakou. 


(Piše: Erna Hadžić) 

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.