23.3.2023. 12:47
0
"Dveri i litije u najavi": Jelenina nova stranka ima izvrsnu budućnost zbog podrške Vučića
FOTO: ARHIV
Da Jelena Trivić formira novu političku stranku te da ima podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prvi je otkrio Zukan Helez, ministar odbrane BiH u svom gostovanju u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića.

Jučer se u regionalnim medijima počelo govoriti kako o novoj političkoj partiji u RS-u tako i o tome da ta nova stranka ima podršku Vučića, te okretanju leđa Dodiku kako navode pojedini mediji. 

Jučer je također aktuelni gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović (SDS), indirektno priznao da Trivićeva ide u novi politički projekat. Petrović je negirao navode da napušta stranku i da će stajati "rame uz rame" sa aktuelnom potpredsjednicom PDP-a Jelenom Trivić. Ipak, on je u svom demantiju neopaženo potvrdio ono što je izneseno na Face-u: da će Jelena Trivić osnovati novu političku stranku.

Ko je sve najavio osnivanje nove političke stranke?

Prošlosedmično gostovanje ministra odbrane BiH, Zukana Heleza, na Face televiziji podiglo je mnogo prašine u bh. javnosti.

Između ostalog, Helez se u programu Face TV-a dotakao i potpredsjednice PDP-a – Jelene Trivić i osnivanja nove političke stranke, kazavši da je "Cvijanović lobirala da se ne desi ovo". 

"Vučić se okreće Jeleni Trivić. Vidjet ćete šta će se desiti u narednom periodu. Desit će se formiranje stranke u RS-u koja će biti kćerka stranke koju Vučić formira u Srbiji, a zaobići će se aktuelna vlast. Cvijanović je kod Milanovića lobirala da se to ne desi i da se napravi most prema Vučiću, ali Vučić radi sa jakim partnerima", kazao je Helez za Face TV. 

Slobodan Vasković također raspolaže informacijama kao i Helez. Vasković se u gostovanju na Face TV-u posebno osvrnuo na "Dodikove pokušaje radikalizacije, ali da to Vučić sve zna i ne dopušta da se podigne 'željezna zavjesa' između BiH i Srbije". Vasković je kazao i da se "obistinilo sve što je govorio za Draška Stanivukovića, a da je Trivić dio alternative u RS-u". 

Stranka Jelene Trivić zvat će se NF? 

Novoformirana stranka Jelene Trivić zvat će se NF, prenijeli su mnogi portali. Najvjerovatnije je da će Trivić biti predsjednica, a najbliži saradnik biti će Dejan Slijepčević, koji će raditi uz podršku poslanika SDS-a – Aleksandra Trninića. 

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, imena osnivača su uglavnom iz stranaka SDS i PDP, a članovi će biti i bivši SNSD-ovci.

Najveće iznenađenje koje se pojavilo među imenima je bivši visokopozicionirani član SNSD-a i bivši gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. On je međutim demantirao ove navode za N1. 

“Ne bavim se politikom. Povukao sam se prije tri godine. Ne znam ništa o stranci Jelene Trivić, to ćete morati da pitate nju. Javio sam se zbog toga što znam šta je vaš posao, bavio sam se novinarstvom. Ne bavim se politikom“, rekao je Radojičić za N1.

Član PDP-a od 2016. godine, Vučić "njen predsjednik" 

U PDP-u je od februara 2016. godine, bila je članica Ekonomskog saveta i Glavnog odbora, a od novembra 2019. potpredsjednica je stranke. Na izborima u oktobru 2018. izabrana je za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Svoju popularnost, Trivić je stekla oštrim kritikama Dodikove vlasti, nakon čega se kandidirala za predsjednicu Republike Srpske. 

Nakon izbora 2018. uputila je zvanično pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, osvrćući se na njegovu izjavu da se „Srbija neće miješati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj“, ali da će nakon izbora „iznijeti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS“

U tom pismo Vučića je nazvala “svojim predsjednikom”. 

Državljanin sam i Republike Srpske i Srbije. Dakle, predsjedniče, i moj ste predsjednik. Za maticu sam vezana ne samo državljanstvom već i rodbinskim, kumovskim i emotivnim vezama. Čak je i moja profesionalna karijera neraskidivo vezana za Srbiju, naime doktorirala sam na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojem sam izvodila nastavu jedno vrijeme. (...)”, pored ostalog napisala je Trivić u pismu koje je uputila Vučiću. 

O četničkom vođi govorila u pozitivnom kontekstu 

Ono što je naišlo na osude i kritike, kada su u pitanju stavovi Trivić, jeste to da je u pozitivnom kontekstu pisala o četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji je smatra odgovornim za smrt više od 50 hiljada ljudi, uglavnom političkih protivnika. 

„Film o prvom gerilcu porobljene Evrope. Godinama su nam laž servirali kao istinu. Rehabilitacija generala Jugoslovenske vojske u otadžbini samo je djelimično ispravila istorijsku nepravdu. Dražin patriotizam i danas može biti zvijezda vodilja. Oni koji bivaju proglašavani za izdajnike često postaju nacionalni heroji. Čuvena je njegova izjava: 'Riječ kapitulacija za mene ne postoji'. Viši sud u Beogradu poništio je presudu kojom je Draža osuđen na smrt i smatra se da to montirano suđenje nikad nije postojalo. Saveznici, prije svega Velika Britanija i SAD, učinili su veliku historijsku grešku stavljajući se na stranu komunista u Drugom svjetskom ratu, isključivo zarad svojih interesa“, navela je Trivić.  

Tim povodom, Srđan Puhalo, politički analitičar i psiholog, ranije je na svom Twitter nalogu komentarisao Trivić sa riječima jedne od četničkih pjesama.

"Jelena Trivić iz PDP-a ulazi u predizbornu trku za predsjednicu Republike Srpske, sprem'te se sprem'te četnici, silna će borba da bude", naveo je tada Puhalo. 

Podsjećamo, ranije je objavljena fotografija na kojoj PDP-ova članica zajedno sa nepoznatim muškarcem, drži crnu zastavu sa četničkim sloganom "S vjerom u Boga - Sloboda ili smrt".

Jedna korisnica Twittera komentarisala je objavu Srđana Puhala, navodeći kako se Trivić bori za "četničke ideale".

"Jelena je pokazala da je samo populista koji se bori protiv aktuelne vlasti, ali se suštinski zalaže za standardne, tvrdo-nacionalne ideale. Četničke naravno”, navodi se u komentaru, uz priloženu fotografiju gdje Trivić pozira sa četničkom zastavom.  

"Litije u najavi" 

Dragan Bursać, novinar i kolumnista je na svom Twitter nalogu jučer kratko prokomentarisao osnivanje stranke Jelene Trivić sa bivšim gradonačelnikom Banja Luke riječima "Ajde da i nama u Banja Luci dođe URA".

Jedan od korisnika Twittera je komentarisao Bursaćev post riječima: "Ako je Jelena to može biti samo nešto tipa Dveri". Komentari koji su slijedili su: "Litije u najavi", "Nije 1. april", "Ovdje je moguća i pobjeda. Još ako Vučić ih podrži biće puna kapa.". 

Vučićev pokret za Srbiju i podrška opoziciji 

Nacionalna politika mogla bi da bude ono što se sada pokušava podići u Srbiji kroz Vučićev Narodni pokret za Srbiju, preko kojeg će se tražiti snažniji partneri u RS, kažu izvori iz opozicionog bloka u ovom entitetu. Sigurni su da će najjača tačka saradnje biti upravo u novoj stranici na čelu sa Jelenom Trivić, s obzirom i na podršku na proteklim izborima koja je stizala iz Srbije, iako upakovana u političku korektnost i „podršku svim kandidatima”, piše DW. 


(Piše: Erna Hadžić) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.