4.5.2023. 13:05
0
"Spustiti nivo starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina": Vučić predložio nove mjere, a ko će odgovarati za ovaj masakr?
FOTO: NIKOLA MUTIĆ, PRINTSCREEN/YOUTUBE
Učenik VII razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, K.K. (13) , koji je jučer ujutru hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbjeđenja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran, saopštilo je to jučer Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Naime, prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnih lica, K.K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

"Prethodno su na licu mesta uviđaj obavili dežurni zamenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti".

Rezultat toksikološkog nalaza dječaka Koste K. (13) negativan je, rekla je za Tanjug advokat Irina Borović.

Sinoć je odrađen toksikološki nalaz na VMA kako bi se utvrdilo da li je dječak bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci kada je počinio ubistva.

"Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnisnog zločina", navodi se u saopštenju, prenosi Euronews. 

Podsjetimo, načelnik beogradske policije Veselin Milić ranije je objavio da je K.K. rođen krajem jula.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dječaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Srbijanski mediji su prenijeli da je otac taj koji je imao oružje u legalnom posjedu, ipak definitivno ga nije na odgovarajući način čuvao. Također su prenijeli da je privedena i majka K.K.

Prema Zakonu o oružju i municiji postoji tačno propisana procedura i način čuvanja, u skladu sa tim oružje mora biti u čeličnoj kasi ili sefu, zaključan, nedostupan, municija se mora držati u odvojenom mestu u odnosu na pištolj, takođe, pištolj mora biti rasklopljen. Otac će u tom slučaju imati određenu odgovornost, u prekršajnom smislu, zato što nije na odgovarajući način čuvao svoje vatreno oružje, i to van domašaja djece.

Za ovo djelo, maksimalna kazna koja je zaprijećena je 12 godina zatvora, prenosi Mondo.

Otac Koste Kecmanovića potvrdio je na saslušanju da je imao dozvolu za oružje koje je iskoristio njegov sin za masakr.

Na saslušanju je također kazao da su se u sefu nalazile puške i pištolji, te da je sve to bilo držano pod šifrom i da mu nije poznato kako je dječak saznao šifru.

Prema informacijama iz srbijanskih medija, priznao je da je sina vodio u streljanu kada je ovaj imao 12 godina, a dao je informaciju i u koju.

Njegov otac je rekao da se Kosta osjećao odbačenim, ali da nije ništa primijetio. Mediji navode kako je rekao da mu je sin kazao da se nije uklapao u društvo.

Kako je jučer naveo Veselin Milić, šef beogradske policije, dječak je u razgovoru u prisustvu Centra za socijalni rad izjavio da je bio ignorisan od društva u kojem se nalazio. Priznao je da je i kroz svoj društveni život bio izolovan od komunikacije i igre na odmoru. Ti razlozi su se izdvojili kao glavni motiv za njegov krvavi čin, prenosi Avaz. 

Prethodno su na licu mjesta uviđaj obavili dežurni zamjenici javnog tužioca Odjeljenja za opšti kriminal i Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi ljekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti, prenosi N1 Srbija. 

Takođe je, kako navode iz Višeg javnog tužilaštva, naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstanci.

Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina.

Vučić predložio 10 mjera: Spustiti nivo starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer se obratio građanima Srbije te je između ostalog kazao da je utvrđeno da je dječak planirao krvavi pir i predložio set mjera Vladi Srbije, među kojima je i spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina.

"Danas je jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji naše zemlje. Izražavam saučešće porodicama, roditeljima, braći, sestrama, dekama i bakama ubijene dece; deci, porodici ubijenog radnika obezbeđenja. Srbija je nažalost u tugi ujedinjena, a ona je tolika da ne pamtimo veću. Ali, kada smo i u tuzi ujedinjeni moramo da tražimo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakoga od nas, da tražimo rešenja, da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, neočekivano, da ne kažemo nikada više ne ponovi, što bi bilo najbolje, ali živimo u takvom svetu gde je moguće govoriti o tome da se broj takvih incidenata užasnih i tragedija smanjuje", rekao je Aleksandar Vučić u svom obraćanju. 

Vučić je rekao da se dječak K.K. nalazi u posebnom djelu Klinike za neuropsihijatriju. Kazao je i da je njegov otac imao sve neophodne dozvole za čuvanje oružja, ali da ga je nepropisno čuvao. Dodao je da je privedena i majka.

"Ovaj stravičan zločin dogodio se u jednoj od najboljoj školi koju imamo u zemlji, jedna od tri najbolje, policijski službenici obavili su svoj posao pre zločina, bili su na licu mesta jutros pre početka časova, policajka je obišla školu, pitala, razgovarala, uradila svoj posao - ne rutinski već profesionalno i u dobroj veri. Obezbeđenje dobro, veoma dobro uklopljeno u školu, čovek koji je ubijen iz obezbeđenja je razmenjivao poruke sa dečakom ubicom, voleo ga je. Čovek je bio dobri duh škole, čuvao i brinuo o deci", rekao je on.

Kazao je također da je dječak sve isplanirao unaprijed. 

"Dečak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio, što ne možete da objasnite nikome od onih koji su izgubili svoju decu. Govore o vršnjačkom nasilju, da je pretio ranije bombama. Nikada nije pretio. Mislio je da baci molotoljive koktele da bi sprečio da nekog uđe i spreči ga. Međuitm, uplašio se kod prvog, pa odustao", dodao je.

Vučić je podcrtao da je dječak išao sa ocem u streljanu tri puta, kao i da je krvavi pir pripremao. Na mjestu zločina je, kako kaže, pronađeno čak 57 čahura.

"Gađao je kružnu metu, po priznaju dopalo mu se i bio je dobar strelac. To je jedna važna tačka. Kada govorite o nasilju, jednom je dobio neku ćušku na školi glume", rekao je i nastavio:

"Bio je ambiciozan - i on, i njegovi roditelji. Ovo je suprotno od klišea na koji smo navikli. Imaju da jedu i piju, nije se borio za status. Sve suprotno".


Vučić je najavio da će jedna mjera biti veći broj policajaca po školama.

"Jedan problem je odnos u porodici i šta radi dete koje nema ni 14 godina u streljani i kako je bilo moguće da maloletno dete puca. Drugi, po šemi koju je nacrtao mali dečak, vidite da je on igrao neku vrstu igrice. U njima oni imaju više života. Vidite da kod njega nema kajanja. Da on ne razume šta je učinio, jer misli da je za deo njih na mrežama postao heroj. Od progonjenog, sada je zadovoljan jer je za neke postao heroj", istakao je. 

Predsjednik Srbije je naveo da je u zemlji prisutno 765.665 cijevi, registrovano 232.310 komada pištolja i revolvera, lovačkog oružja 361.716 i sportskog oružja 64.658, te predložio Vladi Srbije sljedeće mjere:

1. Uvođenje moratorijuma za izdavanje i nošenje oružja

2. Izvršiti reviziju svih izdatih dozvola za nošenje oružja

3. Izvršiti kontrolu načina na koje lica koja imaju dozvolu, drže oružje i kako ga čuvaju

4. Izvršiti kontrolu rada svih streljana, donijeti  propise o uslovima i korišćenju istih - posebno obratiti pažnju na lica koja dolaze, da li su to maloljetnici ili osuđivana lica

5. Propisivanje krivično pravnu odgovornost onima koji omoguće maloljetnim licima da dođu u posjed oružja

6. Spustiti starosnu granicu za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda. "Kod nas postoji bojazan da je dečak znao da ne može biti krivično odgovoran. Postoji mogućnost za tako nešto", rekao je Vučić.

7. Pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisa pružalaca medijskih usluga - zabrana programskih sadržaja u kojima se ističe nasilje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloljetnicima

8. Uvesti obavezne šestomjesečne testove za narkotike u srednjim školama

9. Organizovati posebne službe i mobilne timove za vršnjačke nasilje u okviru Centara za socijalni rad koji bi odmah reagovali

10. Razmotriti mjere zabrane pristupima sajtovima dark-neta i slično koji daju savjete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga, itd.


Ministarstvo prosvjete objasnilo šta su dalji potezi nakon masakra u osnovnoj školi 

Kako je za Nova.rs navedeno u Ministarstvu prosvjete, sutra će biti sačinjen i koordinisan detaljan plan aktivnosti, kako bi se djeci, nastavnicima, ali i roditeljima pomoglo da prevaziđu traumu.

Osnovna Škola „Vladislav Ribnikar“ zvanično počinje sa radom u ponedjeljak, pa će plan podrške do tada biti utvrđen i preciziran.

Iz Ministarstva prosvjete dodaju da je sada najbitnija savjetodavna uloga, a naknadno će, kada prođe neko vrijeme, biti sprovedene i detaljnije kontrole, kako bi se utvrdilo šta je prethodilo tragediji i postoje li bilo kakvi propusti u radu škole.

Prema dosadašnjim saznanjima, propusta nije bilo.

Kako je jutros, gostujući na televiziji Nova S, rekao direktor Školske uprave Beograd Dragan Filipović, na osnovu svih pokazatelja nije bilo nikakvog vršnjačkog nasilja u školi nad učenikom ili da je on učestvovao, da nije bilo ni u muzičkoj školi koju je pohađao.

Upitan za nasilje u školi glume koju je pohađao, Filipović je izjavio da, s obzirom da je riječ o privatnoj vannastavnoj aktivnosti, informaciju nemaju.

(Piše: Erna Hadžić) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.