15.11.2015. 10:38
0
Filmom "Ovnovi" otvoren Zagreb film festival
Islandski kandidat za Oscara, film "Ovnovi" otvorio je u subotu navečer u kinu Europa Zagreb Film Festival (ZFF), kao prvi od njih trinaest koji će se ove godine natjecati za festivalske nagrade.

Na samom početku svečanosti otvorenja organizatori su izrazili sućut francuskom narodu zbog stradalih u terorističkim napadima u Parizu, a jednako je svoj pozdravni govor počeo i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U znak pijeteta prema nevinim žrtvama zagrebačke fontane obojane su bojama francuske zastave, a na Muzeju suvremene umjetnosti putem displaya poručuje se kako je Zagreb za Pariz, rekao je.

ZFF svake godine donosi kvalitetan program i pregled vrhunskih ostvarenja svjetskog nezavisnog filma, istaknuo je Bandić, dodavši da je ponosan što festival ove godine traje dan duže, što će Zagreb napraviti još atraktivnijim za sve ljubitelje filma.

Dodao je kako Grad Zagreb podupire Zagreb Film Festival za sve rezultate koje je postigao u proteklih trinaest godina, a kojima je značajno unaprijedio reputaciju grada.

Tradicionalno, na otvorenju je dodijeljena godišnja nagrada Albert Kapović, koju je ove godine primila producentica Vanja Andrijević, čija producentska kuća Bonobostudio ustrajno promiče hrvatske animirane i eksperimentalne filmove.

Vanja Andrijević radi skromno i tiho te neumorno promiče hrvatske kratke filmove, ne samo svoje producentske kuće, nego i ostale, nesebično dijeleći svoja iskustva s ostalima, rekla je Vanja Sremec u ime Hrvatske udruge producenata, koja dodjeljuje tu nagradu.

Uoči projekcije, videoporukom se okupljenima obratio redatelj "Ovnova" Grimur Hakonarson, poručivši im kako je za njega to izrazito osoban film, s obzirom da je kao dijete pomagao djedu na farmi s ovcama.

"Želio sam napraviti film o posebnoj vezi Islanđana i ovaca, one su jako važne u našem društvu i ovaj je film posvećen njima", rekao je Hakonarson, objasnivši kako je na Islandu puno više ovaca nego ljudi - 800 tisuća ovaca, naspram 320 tisuća ljudi.

Zagrebačku publiku pozdravili su u kinu Europa glavni glumci tog filma, Sigurður Sigurjonsson i Theodor Juliusson, kao predstavnici kinematografije koja je, unatoč malom broju stanovnika, sve uspješnija na svjetskoj filmskoj sceni, a pojedini je mediji nazivaju i "Hollywoodom na sjeveru".

Film "Ovnovi" pobijedio je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, u sekciji "Izvjestan pogled", osvojivši žiri jedinstvenim prikazom izolirane islandske divljine u kojoj žive dva brata, prisiljena da nakon niza godina, zbog 'viših razloga', prekinu međusobnu netrpeljivost.

Na otvorenju je prikazano i zagrebačkog publici dosad nepoznato djelo "Zagabria", najstariji filmski zapis Zagreba, iz 1911. godine. Projekcija tog nedavno pronađenog filma, održala se uz glazbenu pratnju pijanista Marka Petrovića.

Direktor festivala Boris T. Matić podsjetio je kako je ZFF na jednom od prijašnjih izdanja prikazao tek pronađeni kratkomeražni film o Zagrebu Oktavijana Miletića iz 1941. "Posrećilo nam se i ove godine, a naš je stalni suradnik Leon Rizmaul pronašao pravi biser, najstariju sačuvanu snimku Zagreba iz 1911.", rekao je.

Rizmaul je objasnio kako je film prvi put vidio na beogradskom Festivalu nitratnog filma, snimila ga je talijanska filmska kuća, a pronađen je slučajno u nizozemskom filmskom institutu Eye, gdje je dospio iz osobne arhive čovjeka koji je čuvao sve što je ikada kupio ili nabavio.

Trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala do 22. studenog donosi ukupno 109 filmova, od Skandinavije do Oceanije, od čega u glavnom programu po dva filma s Islanda, dva iz Češke, dvije hrvatske manjinske koprodukcije, dva filma iz Južne Amerike i pet nacionalnih kandidata za Oscara.

Glavni i devet popratnih programa, te niz posebnih projekcija održat će se u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC i na Akademiji dramske umjetnosti.

Uoči ceremonije otvorenja ispred kina Europa nastupio je zagrebački bend TITS (Tihana i tatini sinovi), koji predvodi nagrađivana hrvatska glumica Tihana Lazović.

(FENA) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.