26.5.2016. 14:52
1
Lazar Ristovski na komemoraciji Bati Živojinoviću: Obezbjedio je sebi vječni život
Svi smo mislili, pre svega porodica, prijatelji i kolege i oni koji su Batu znali samo sa filmskog platna, da nema te bitke iz koje on ne može da izađe kao pobednik, rekao je dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović obraćajući se na komemoraciji na kojoj su se kolege iz sedme umetnosti oprostile od glumca Velimira Bate Živojinovića, javlja Anadolu Agency (AA).

"Na spominjanje njegovog imena, više od pola veka, prva asocijacija je film i sve one velike i male uloge, koje je ostvario u karijeri dugoj više od 60 godina. Njegova karijera od početka pa do poslednjeg filma postaje po mnogo čemu nedostižna. Kako po broju snimljenih filmova, tako i po značaju koji ti filmovi imaju u našoj kinematografiji, kada kažem našoj, mislim na prostore bivše Jugoslavije“, rekao je Zelenović. 

Navodeći da se smatra da nije lako snimiti toliko filmova u karijeri, Zelenović je rekao da se Bati Živojinoviću podrazumevalo da snimi desetak i više filmova godišnje te da je bio čovek izuzetne energije i entuzijazma. 

"Snimao je od Slovenije do Makedonije, svejedno. Kako? To samo on zna. Zato i nema kinematografije na bivšem jugoslovenskom prostoru u kojoj nije ostavio uloge koje se pamte. Glumio je, kako je umeo da kaže, na svim jezicima naroda i narodnosti u tadašnjoj zajedničkoj zemlji“, kazao je Zelenović. 

U ime kolega glumaca od Bate Živojinovića govorom se oprostio Lazar Ristovski koji je na početku svog govora rekao da su se danas okupili kako bi odali počast "filmskom vitezu ili vitezu iz filmova“. 

"Jednoga dana je u moje selo u Vojvodini stigao film "Vlak bez voznog reda“. Bio je izbačen iz autobusa u pokretu u drvenoj kutiji čiji su ćoškovi bili okovani gvožđem, a u toj kutiji je bio i Bata. Lako je preživeo taj pad na ulicu popločanu ciglom. Te noći kada se film završio rodio se naš novi 'mladić'. Ko je mladić? To je onaj ko je najbolji u filmu, to je junak, glavna uloga, nepobediv i pravdoljubiv. Danas bi klinci rekli car, legenda“, ispričao je Ristovski. 

Ističući da nije bilo bitno koliko 'mladić' ima godina, koje je boje i nacionalnosti, iz koje zemlje dolazi, Ristovski je rekao da je bilo važno da bude hrabar, borac za pravdu, vitez. 
Navodeći da će biografi i kritičari govoriti o radu Bate Živojinovića na drugi način nego što to on čini, Ristovski je kazao da, zbog prilike da rade isti posao, glumački, prilikom kojeg se snimajući gledaju u oči, video da kod Bate nema laži. 

"Mi glumci se prepoznajemo po pogledu. Oči su naš zanat, naš alat. Zato o njemu govorim bez zadrške, govorim o njemu sa ljubavlju, jer sam ga voleo. Večiti mladić Bata je i večiti profesionalac, pomaže svima, glumcima, mladom reditelju, organizaciji, trpi sve. Kao što ratnicima posle bitaka ostaju ožiljci po telu, tako i glumcima posle uloga ostaju ožiljci i po telu i na duši. Bata ih je imao i jednih i drugih. Večiti mladić Bata Živojinović je sebi obezbedio večni život i zato neka mu je večna slava“, naveo je Ristovski. 

Komemoraciji u Skupštini grada Beograda, osim porodice, prijatelja, filmskih radnika i kolega glumaca, prisustvovali su i neki članovi tehničke Vlade Srbije, te gradonačelnik Beograda. 

Velimir Bata Živojinović je preminuo u nedelju uveče, a danas će biti sahranjen u Aleji velikana, na Novom groblju, u Beogradu. 

(Anadolu Agency)

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.