13.8.2016. 12:37
0
Robert de Niro o filmu "Taxi Driver": Uživao sam tokom snimanja filma i bilo je jako lijepo
Trudim se da budem što više iskren prema sebi i onome što radim, jer moraš pokazati stvari onakvim kakve su - kazao je slavni holivudski glumac, reditelj i producent Robert De Niro.

On je danas publici u Narodnom pozorištu Sarajevo govorio o svojoj karijeri, filmovima u kojima je glumio te o saradnji sa kolegama, u razgovoru koji je moderirao  bivši urednik prestižnog magazina Screen International i sadšnji izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures Mike Goodridge.

De Niro je naglasio da je New York bio opasan grad kada su snimali "Taksistu", te da je bio jako uzbuđen kada je prvi put pročitao scenarij. Međutim, dodao je, mnogo toga se danas promijenilo.

- Uživao sam tokom snimanja filma i bilo je jako lijepo. Bio sam spreman - poručio je.

Govoreći o svojoj bogatoj karijeri, De Niro je rekao da u životu svakog glumca dođe vrijeme kada može naći svoj smiraj i početi se baviti drugim stvarima u životu. Istakao je da danas vrijeme provodi mirno, uživajući sa svojom porodicom.

Tokom razgovora prikazano je nekoliko isječaka iz De Nirovih filomva, a među njima je i „Lovac na jelene“ reditelja Michaela Cimina iz 1978. godine. De Niro je kazao da je radnja filma smještena u Vijetnamu, ali da su dobar dio filma snimili na Tajlandu.

De Niro se također prisjećao perioda kada je glumio u filmu "Razjareni bik“ u kom je glumio boksera Jakea LaMottu. Kazao je da je trenirao boks, udebljao se 25 kg i ponovno smršao da bi što uvjerljivije prikazao propadanje boksera u drugom dijelu filma. Za ulogu Jakea La Motte dobio je Oscara i Zlatni globus.

Glumeći u "Dozvoli za brak", De Niro je kazao da se većina komedija snimi spontano, te da je i sam improvizirao tokom snimanja, ali da se ipak morao držati scenarija.

Naglasio je da nije mnogo glumio u pozoristu, u kojem, kako kaže, treba više raditi.  

- Ako želiš dobro uraditi posao, trebaš imati potrebu i želju da to uradiš kako treba. Da bi film imao dobre glumce, glavna stvar je scenariji, ali i budžet - pojasnio je.

U snimanju filmova, dodao je De Niro, postoje i velike prepreke, i često se novac troši na nebitne stvari. Međutim, prema njegovom mišljenju, najbitnije je da je priča specifična te da se on, kao glumac, može s njom poistovjetiti.  

Dodao je da producirao više od 40 filmova, u kojima je, kako kaže, mnogo uživao.

Paralelnim projekcijama filma “Taksist“ u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu, sinoć je otvoren 22. Sarajevo Film Festival. Riječ je o  kultnom ostvarenju Martina Scorsesea“ koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran.

De Niro  je prvi dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i  ovo priznanje je primio sinoć u Ljetnom kinu.

De Niro  je rođen  New Yorku  u umjetničkoj porodici  slikara i kipara Roberta De Nira starijeg i Virginije De Niro, slikarice. Majka ga je  upisala u srednju muzičku  i umjetničku školu. De Niro je napušta s 13 godina  i pridružuje  se uličnoj bandi u Maloj Italiji.

Pohađao je  studij  za glumu, konzervatorij Stella Adler, kao i Glumački studio  Leeja Strasberga.

Robert De Niro, glumac, reditelj, producent  jedan od najboljih karakternih glumaca današnjice, a prvu značajniju filmsku ulogu dobio je  1963.  u 20. godini  kada je nastupio u filmu Briana De Palme „Vjenčanje“, iako film nije objavljen  do 1969.

Šezdesete je proveo radeći u pozorišnim  radionicama i manjim pozorištima. U francuskom filmu "Tri sobe na Manhattanu" (1965.), nastupio je kao statist, a službeni filmski debi je ostvario u De Palminu filmu "Pozdravi" (1968.), dok je 1970. reprizirao tu ulogu u filmu "Zdravo, mama!". Godine 1973. započinje saradnju s Martinom Scorseseom koja donosi neke od najboljih filmova u posljednja tri decenije poput "Taksiste" (1976.), za kojeg se pripremao tako što je pribavio sve potrebne dozvole i vozio taksi po New Yorku. Uloga Travisa Bicklea mu je donijela zvjezdani status, a slavna rečenica iz filma "you talkin' to me?" postala je popularna u žargonu. Zatim je uslijedio film "New York, New York" iz 1977. godine  za koji je učio svirati Saksofon. , a za "Razjareni bik“ u kom je glumio boksera Jakea LaMottu, trenirao je boks, udebljao se 25 kg i ponovno smršao da bi što uvjerljivije prikazao propadanje boksera u drugom dijelu filma. Za ulogu Jakea La Motte dobio je Oscara i Zlatni globus.

Nominacije za Oscara donijele su mu uloga Michaela Vronskyja iz "Lovca na jelene" te uloge u filmovima "Rt straha" , "Buđenja" i "Taksista". Godine 1984. odlično je odigrao ulogu židovskog gangstera u filmu Sergia Leonea "Bilo jednom u Americi" , a uloga mladog Vita Corleonea u drugom dijelu "Kuma", Francisa Forda Coppole donijela mu je još jednog Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu bit će prikazana ukupno 222 filma iz 61 zemlje. Podijeljeni su u 18 različitih programa, a prikazivat će se na sedam lokacija.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.