16.8.2016. 15:10
0
Prikazan turski film 'Album' reditelja Mehmeta Cana Mertoglua
Turski film "Album" reditelja i scenariste Mehmeta Cana Mertoglua zabilježio je danas regionalnu premijeru na press projekciji u Narodnom pozorištu, kao četvrto ostvarenje iz ovogodišnjeg Takmičarskog programa - igrani film 22. Sarajevo Film Festivala.

Ovo debitantsko Mertogluovo ostvarenje prati bračni par koji u nemogućnosti da dobije vlastito dijete ulazi u proces usvajanja. Nakon višegodišnje procedure i brojnih administrativnih stepenica oni uspijevaju usvojiti dječaka, no to drže u strogoj tajnosti. Ovo ostvarenje otkriva pozadinu turskog društva koje je još uvijek dosta zatvoreno kada je riječ o usvajanju djece, zbog čega pomenuti bračni par pravi album fotografija sa lažnom trudnoćom kako bi prikrili istinu.

Zbog spleta neplaniranih okolnosti policija njihovo usvajanje registruje kao zvanični podatak, što ih tjera na promjenu grada i posla, a u konačnici i mogućeg tragičnog završetka koji se gledaocu zapravo do kraja i ne otkriva.

Reditelj Mehmet Can Mertoglu istaknuo je na konferenciji za medije nakon projekcije da je usvajanje još uvijek tabu tema u Turskoj, što je puno istraživao prije početka snimanja filma. Navodi da je ono zapravo mnogo češće u toj zemlji nego što je to javno objelodanjeno, a posebno je to slučaj u Anadoliji.

- Tabu tema u Turskoj je također i neplodnost, jer se to shvata kao da ste na određeni način nekompletna osoba. To je vrlo često poimanje u turskom društvu. Ljudi se uglavnom stide procesa usvajanja te su im iz tog razloga potrebne fotografije lažne trudoće od kojih prave albume kako bi sakrili istinu - istaknuo je on.

Mertoglu naglašava da je ostavio otvoreni kraj filma, želeći gledaocu prepustiti slobodne interpretacije - u ovom slučaju da li bračni par u želji da sakrije istinu u konačnici ubija usvojeno dijete ili ne.

Govoreći o radu na scenariju i odabiru glumaca na kastingu, pojasnio je da je pišući scenarij u fokusu imao glumca Murata koji je prvi i pročitao draft scenarija, dok je od glumice Sebnem Bozoklu, za koju navodi da je jako popularna u turskim serijama i filmovima, za ovo ostvarenje dobio nevjerovatan entuzijazam.

Glumac Murat Kilic, koji je utjelovio muža Sebnem Bozoklu, naglasio je da mu je u radu na ovom ostvarenju jako pomogla činjenica što je scenarij pročitao nekoliko godina prije početka snimanja. Podvlači da je po prirodi vrlo hiperaktivna osoba, ali da je uloga od njega zahtjevala da pokaže miran i pribran karakter.

Za Sebnem Bozoklu rad na ovom filmu bilo je jako zanimljivo iskustvo, naglašavajući da ju je najviše privukla realnost karaktera kojeg je igrala, te napetost filmske priče.

Zvanična projekcija filma "Album" na programu je večeras u Narodnom pozorištu.


(FENA)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.