17.11.2016. 19:03
2
Sarajevska premijera: Večeras projekcija filma “Bošnjaci-genocid u kontinuitetu”, autora Avde Huseinovića
U multimedijalnoj sali Općine Novi grad u Sarajevu večeras će biti prikazan dokumentarni film “Bošnjaci-genocid u kontinuitetu”, autora Avde Huseinovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Avdo Huseinović, koji autor brojnih dokumentarnih filmova o ratnim zločinima i genocidu nad Bošnjacima, u razgovoru za AA, kazao je kako se ovaj film po mnogome razlikuje od prethodnih filmova, prvenstveno zbog činjenice da obuhvata jedno ogromno vremensko razdoblje.

“Film govori o tri stoljeća genocida nad Bošnjacima na području većeg dijela Balkana, odnosno bivše Jugoslavije, BiH, Sandžaka, Crne Gore, zapadne Srbije i jednog dijela Hrvatske”, kazao je Huseinović, te dodao:

“On hronolški prati taj krvavi genocidni talas koji se pokrenuo s kraja 17. stoljeća i neku vrstu svog epiloga ima genocidom u Srebrenici, na kraju 20. stoljeća”.

Huseinović ipak ističe kako dobar dio relevantnih historičara i učesnika u ovom filmu nije siguran da li je taj krvavi talas genocida nad Bošnjacima stao ili juri ka nekom novom.

“Film traje dva sata i 20 minuta. Zasnovan je na relevantnoj historijskoj dokumentaciji. Ono što je posebno važno, jeste da smo mi tokom snimanja stali nogom na mnoga mjesta gdje Bošnjaka više nema, a gdje su nekad prisustvovali i kao većinski narod”, rekao je Huseinonvić.

Dodao je kako je ovaj film specifičan i zbog činjenice da se "prvi put u video formi načinje jedna krvava sudbina našeg naroda." 

“Dakle, hronološki, otvoreno i bez bilo kakvog maskiranja govori o tome šta se dešavalo kroz našu tešku historiju”, rekao je Huseinović. 

Film je sniman 3,5 godine, već je prikazan u nekim gradovima regije, a planirano je da bude prikazan i u SAD-u, Kanadi, te brojnim europskim zemljama. 

Avdo Huseinović je publicista i istraživač, a autor je više poznatih dokumentarnih filmova na temu agresije na Bosnu i Hercegovinu a do sada je snimio nekoliko zapaženih filmova, od kojih se posebno izdvajaju "Krvavi ples po šeheru", "Vanzemaljci iznad Sarajeva", "Daleko je Tuzla", "Na Drini krvavi Višegrad", "Logori smrti", "Herceg-Bosna, zločin i kazna".

(Anadolu Agency)

2
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.