28.11.2016. 9:41
1
Uskoro dokumentarni film i knjiga “Sarajevski masakri”
Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti BiH - produkcija "Haber" autor je devet dokumentarnih filmova o civilnim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, a u toku je rad na novom filmu i knjizi “Sarajevski masakri”.

Predsjednik udruženja i izvršni producent produkcije “Haber” Omer Edo Hadrović u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio je o aktivnostima ove organizacije, te o pripremi novog dokumentarnog filma i knjige koji tematiziraju masakre u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u periodu 1992-1995. godina.

Kazao je kako je ovo udruženje osnovano 2008. godine te da djeluje kroz parolu “da se ne zaboravi agresija na Bosnu i Hercegovinu”.

Do sada su snimljeni dokumentarni filmovi “Vanzemaljci iznad Sarajeva”, “Krvavi ples pod šeherom”, “A bili su samo djeca”, “Bosna ili smrt”, “Daleko je Tuzla”, “Prvi korpus Armije BiH”, “Bosanke”, “Heroji u bijelom”, “Humanisti i heroji”, te se radi na novom filmu. 

- Hapšenje Vlahovića i Baričanina -

Govoreći o tome koliko su važni projekti produkcije, Hadrović je istakao kako je samo 24 sata od premijernog prikazivanja filma “Krvavi ples u šeheru” 2010. godine, uhapšen monstrum sa Grbavice Veselin Vlahović Batko, koji se sada nalazi iza rešetaka. Dodao je kako je za kratko vrijeme došlo i do hapšenja Saše Baričanina, koji je za žločine na Grbavici osuđen na 18 godina zatvora. 

“Trenutno radimo film i paralelno knjigu “Sarajevski masakri”, o civilnim žrtvama rata Kantona Sarajevo. Tu obrađujemo sve sarajevske masakre, od Ferhadije, Markala, Sarajevske pivare, pa do Alipašinog, Dobrinje, Lješeva, Kobilje glave. Želja nam je da obradimo sve značajne datume tokom opsade, no svakako smatramo da je svaki dan bitan”, rekao je Hadrović. 

- Prekinem snimanje i plačem-

Obzirom da je udruženje i produkcija do sada snimilo devet filmova, Hadrović se osvrnuo i na samo snimanje i rad na ovim projektima, te podijelio iskustva.

“Ja sam ratni vojni invalid i civilna žrtva rata. Moram biti iskren i reći da je meni lično lakše bilo biti borac u ratu i boriti se za domovinu, nego danas raditi ovaj posao. Prije deset dana snimao sam porodicu u kojoj je jedna granata ubila šest članova. Pričali su mi kako je granata pala u dvorište, a komade tijela pronalazili su čak u mašini za veš. Ja sam prekinuo snimanje i počeo plakati”, ispričao je Hadrović.

Kada su u pitanju reakcije građana na dosadašnji rad i projekte ovog udruženja, Hadrović je istakao kako su reakcije pozitivne, u smislu da se na ovaj način dokumentuju ratna dešavanja i spriječi njihov zaborav.

Iskoristio je priliku da se zahvali i kantonalnim vlastima koja su, kako je kazao, po prvi put “imale sluha”, odnosno podržali njegov projekat i verbalno, ali i financijski.

Rad na dokumentarnom filmu i knjizi “Sarajevski masakri” će biti okončan u martu 2017. godine, a premijerno prikazivanje i promocija planirani su za maj naredne godine.

Dokumentarni filmovi produkcije Haber prikazivani su velikom broju gradova regije i dijaspori, većina njih je prevedena na engleski i turski jezik, a prikazivani su i na Radio televiziji Republike Turske (TRT).

(Anadolu Agency)

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.