5.12.2016. 22:29
3
Jasmili Žbanić za film "Srebrenica" 454.400 KM
Fondacija za kinematografiju BiH izabrala je korisnike novčanih sredstava koja će se koristiti prilikom sufinanciranja filmskih projekata za 2016. godinu.
Konkurs je proveden u skladu s Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Transfera za kinematografiju” utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2016. godinu Federalnog ministarstvu kulture i sporta za sljedeće pozicije: sufinanciranje novih i ugovorenih filmskih projekata- proizvodnja dugometražnih filmova, sufinanciranje filmskih projekata - proizvodnja kratkometražnih filmova (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), sufinanciranje filmskih projekata, sufinanciranje manjinskih bh. koprodukcija.

Stručni žiri odabran po Javnom pozivu Fondacije za kinematografiju, radio je u sastavu: Nermina Mujagić (predsjednik žirija), Lejla Hodžić, Nebojša Bosnić, Josip Blažević i Boris Lalić.

Najveći iznos, 454.400 KM dobila je režiserka Jasmila Žbanić i njena producentska kuća Deblokada za film „Srebrenica“ koji će snimati prema knjizi "Pod zastavom UN-a".

Knjiga razotkriva najmračnije tajne genocida, monstruoznog zločina u kojem su ljudi, obitelji, očevi, sinovi, djeca... stradali samo zbog imena i prezimena. Ipak, priča je dramatizirana i ima nekoliko segmenata koji su drugačiji od onoga što se Hasanu desilo. Priča prati jednu sudbinu i govori o samo jednom segmentu tragedije.

(Dnevni avaz/Alen Avdić)
 
3
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.