19.1.2017. 15:15
0
Prezentiran dokumentarni film 'Imami logoraši'
U produkciji Udruženja Ilmijje u BiH, izašao je dokumentarni film „Imami logoraši“ koji govori o imamima koji su mučeni i izgladnjivani u logorima, ali su ostali dostojanstveni.

Autori su Nedim Hrbat i Muhamed Halilović, a u filmu sudjeluju imami koji su preživjeli strahote logora, među njima i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je tada bio muftija tuzlanski. Bio je zatočen u logoru kod Konjica i u filmu govori o iskustvu iz logora i detaljima zatočenja.

Imami i službenici Islamske zajednice također su tokom agresije prolazili kroz kazamate svih agresora. Iako su, kao vjerski službenici, bili zaštićeni međunarodnim pravom i konvencijama, neprijatelji su prema njima bili posebno okrutni i nemilosrdni.

- Njihovo mučenje, proganjanje, klanje, krštenje, trebalo je zastrašiti narod, sasjeći svaki vid pobune. Dogodilo se upravo suprotno, imami nisu poklekli, ostali su uspravni, dostojanstveni i bez obzira na sve golgote kroz koje su prolazili, nisu dopuštali da ahmedija bude ponižena - kaže Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja Ilmijje.

Svaki od imama je prošao strašne torture, dodao je Pašalić, mnogi su prošli i više logora, mučeni su, ubijani, izgladnjivani, ponižavani, od strane svih agresora, u logorima diljem BiH pa i u susjednim zemljama, što je također prikazano u filmu.

-  Ovo je jedan potresan film, istina, i tuga ali i ponos, istovremeno. Ponekad zaboravimo šta su i koliko su neki ljudi ugradili u temelje ove zemlje - zaključio je Pašalić, te najavio skore promocije filma u džematima i zajednicama u BiH i dijaspori, javlja Radio Bir.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine kroz logore je prošlo više od 200.000 civila, a 30.000 logoraša ubijeno je ili se vode kao nestali.

U BiH je do sada registrirano oko 650 mjesta zatočenja - zatvora i logora, među kojima su naročito poznati: Manjača, Omarska, Luka Brčko, Batković, Dretelj, Heliodrom, Gabela, Drmaljevo, KPD Foča, Sušica-Vlasenica, Kula-Sarajevo i Žepče.

(FENA) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.