29.1.2017. 19:38
0
Vrhunski filmski program na Svilenom putu Sarajevske zime
Filmski program ovogodišnjeg Internacionalnog festivala Sarajevo Sarajevska zima ponudit će ljubiteljima sedme umjetnosti filmove iz 33 zemlje svijeta, od 14. do 28. februara.

U okviru ovog filmskog programa predstaviće se ostvarenja iranske i japanske kinematografije i ciklus eksperimentalnih i kratkih dokumentarnih i dugometražnih filmova.

Iranske filmove bh. publika će imati priliku vidjeti zahvaljujući već tradicionalnoj saradnji sa Iranskim kulturnim centrom.

U peridu od 20. do 24. februara od 20 sati u Cinema City  će se prikazivati filmska ostvarenja: Dokhtar/Režija: Reza Mirkarimi/, Tako blizu, a tako daleko/Režija: Reza Mirkarimi/, Gdje su moje cipele?/Režija: Kiumars Poorahmad/, Ludi zamak/Režija: Abolhassan Davoudi/ i Anđeli dolaze u paru/Režija: Hamed Mohammadi/.

Gost Festivala je istaknuti reditelj i scenarista Reza Mirkamari.

Sedmica japanskog filma 2017. organizovana je u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH   od 24. do 28. februara u Kinu Meeting Point sa poćetkom u 20 sati. Prvu projekciju će otvoriti Kazuya Ogawa, ambasador Japana u BiH. U ovogodišnjoj filmskoj selekciji našli su se filmovi: Maestro! /Režija: Shotaro Kobayashi /, A Band Rabbit And A Boy /Režija: Takuji Suzuki, Have A Song On Your Lips /Režija: Taharo Miki/, Abraxas/Režija: Naoki Kato, Key Of Life /Režija: Kenji Uchida.

Ciklus animiranih, kratkih, dugometražnih i dokumentarnih i eksperimentalnih filmova   pripremljen je u saradnji sa AUG&HOM Media/Berlin i biće prikazani na Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo, od 14. do 16. februara. Sve projekcije će počinjati u 11 sati.

Ulaz na sve projekcije u sve tri filmske sale je besplatan.

Filmski program počinje Press konferencijom koja će na IUS-u biti održana 14. februara u 11 sati.

Selektorica ovogodišnjeg filmskog programa je profesorica IUS-a Lejla Panjeta.

Direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić istakao je da je izuztan filmski program rezultat dugogodišnje uspješne suradnje Festivala sa stvaraocima, filmskim centrima i distributerima iz svijeta. Tokom tri decenije festival je organizovao pedeset i dvije fimske sedmice i prikazao 2.500 filmskih ostvarenja.

Spahić je pozvao sarajevsku publiku na čudesno putovanje sa filmskim stvaraocima –putovanje bez granica i zidova Svilenim putem umjetnosti.

(Patria)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.