28.7.2017. 15:12
0
Purivatra o dokumentarnom filmu “Čuvari kapije grada”: Fascinantna priča o vremenu u kojem su mladići i djevojke izloženi agresiji izrasli u branitelje grada
Svečanoj premijeri dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada” koji govori o ratnom putu “4. Viteške motorizovane brigade” održanoj na Ilidži pred 1500 gledalaca, uz brojne zvanice prisustvovao je i direktor Sarajevo film festivala (SFF) Mirsad Purivatra koji nije krio oduševljenje viđenim.

“Fascinantna priča i fascinantan dokument o gotovo pune četiri godine, o vremenu u kojem je pojedinac sticajem okolnosti izložen agresiji morao od golorukog mladića ili djevojke da krene da brani sebe, svoju porodicu, naselje, i na kraju čitav grad. Tako su izrasli u heroje i mnogo toga što sam u filmu vidio za mene je novo, i bila bi šteta da ne prenosimo sva ova znanja, da ne znamo dovoljno o svim tim hrabrim ljudima, hrabrim mladićima i djevojkama koji su se goloruki upustili u borbu vrijednu divljenja, borbu protiv 100 puta jačeg agresora”, kazao je Purivatra dodajući kako je počastvovan što je prisustvovao svečanoj premijeri:

“Počastvovan sam da sam sve ovo vidio, i odajem zaista najdublje poštovanje prema svima koji su branili svoj dio grada, ali i odbranili Sarajevo. Nadam se da će se ovaj film gledati ne godinama, nego decenijama, i da ćemo iz ovoga nešto naučiti. Ovakve filmove bitno je imati, bez ovoga ne postoji ni istorija, ni ono što bi trebala da bude budućnost ove zemlje a to je da svi znamo i da cijenimo to za šta su se ovi ljudi borili, izborili i nažalost, mnogi od njih dali svoje živote. Nadam se da će se ovaj film prikazati i u školama, i mnogim mladim ljudima da bi znali da cijene slobodu u kojoj žive”, kazao je Purivatra nakon svečane premijere upriličene u okviru obilježavanja 25. godišnjice od formiranja brigade koja je tokom rata čuvala Butmir, Hrasnicu, Sokoloviće, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a samim tim i kapiju opkoljenog Sarajeva. 

Produkciju potpisuje “Source d.o.o.”,a snimanje dokumentarnog filma podržali su “Fond Memorijala – Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida”, Ministarstvo za boračka pitanja KS, Općina Ilidža i privrednici općine Ilidža.

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.