3.7.2018. 12:31
0
Film Gorana Fazila 'Kreacija nacije' prikazan trećeg dana NAFF-a
Treći dan festivala animiranog filma u Neumu (NAFF) prikazano je dvanaest filmova u takmičarskom programu te pet filmova iz programa Panorame.

Posebno veliki broj filmova na ovogodišnji NAFF stigao je iz Francuske, a jedan vrlo zanimljiv pod nazivom “Novi odlazak” izdvojio se zbog posebnosti priče. Naime, film govori o strahu za vlastiti život gospodina Martina koji pokušava pobjeći iz staračkog doma.

Tokom trećeg dana trajanja NAFF-a prikazan je i film “Bobo”, hrvatskog autora Andreja Rehaka. Priča je to o malom Bobi, koji je bio najmanji mali dječak na svijetu i zbog toga je bio jako nesretan – jer je jedva bio veći od lopte.

Na neumskom festivalu animiranog filma svoje mjesto u takmičarskom programu pronašao je i film “Kreacija nacije”, autora Gorana Fazila.

Fazil je rođen u bivšoj Jugoslaviji, studirao je umjetnost na Idaho koledžu te povijest umjetnosti na državnom univerzitetu Boise. Živi i radi u SAD-u, a slikarstvo i crtanje su njegove velike ljubavi. Animaciju kao zaseban milje je počeo koristiti unatrag tri godine.

U Neumu je održao i master class predavanje o stanju animacije u SAD-u, saopćeno je iz NAFF-a.

"Festivali su dosta pasivni kada je u pitanju animacija, mnogo više interakcije postoji kada se animacija predstavlja u galerijama i muzejima jer tamo komuniciramo sa cijelim prostorom, a na festivalu samo možete pasivno promatrati", istakao je Fazil.

Izrazio je oduševljenje filmovima na NAFF-u za koje je kazao kako su tehnički dobro urađeni.

"Mnogo mi se svidio film 'Kutija' o sirijskom dječaku autorice iz Engleske. Identificirao sam se sa tom tematikom rata, a i moj film 'Kreacija nacije' govori o migraciji, ritualu, liderima i rušenju", pojasnio je ovaj autor iz SAD-a.

Trenutno, Fazil radi na novim projektima, a jedan od budućih filmova imat će i tematiku Selimovićeve knjige 'Derviš i smrt'.

U razgovoru nije krio oduševljenje knjigama Meše Selimovića te će upravo zbog toga pokušati sve to prenijeti i na platno.

Međunarodni festival animiranog filma (NAFF) traje do 6. jula, a, osim u Neumu, projekcije filmova održavaju se i u Mostaru.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.