21.9.2018. 21:04
0
Projekcijom filma "Lost Warrior" večeras počeo AJB DOC festival
Prvi međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans Documentary (AJB DOC) počeo je večeras projekcijom filma "Izgubleni ratnik" (Lost Warrior) u Cinema Cityju.

Film danske produkcije prati životnu priču britanskog Somalijca Muhameda koji se, nakon zatvorskog upoznavanja sa selefizmom, priključuje grupi Al-Shabab, a poslije je napušta.

Organizatori festivala su televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

Festivalom se, kako su organizatori naveli, nastoje afirmirati autori kao i dokumentarni filmovi koji se bave univerzalnim ljudskim vrijednostima i koji u fokus pričanja stavljaju pojedinca.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC festivala predstavit će 15 dokumentarnih filmova: Izgubljeni ratnik, Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave, Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada, Kamo idemo?, Arkanovo nasljeđe: Srpska mafija, Unuk, Vidim crvene ljude, Posao u Rusiji, Očevi i sinovi, Hod po žici, Dva svijeta, Na ivici slobode, Djeca taoci sistema i Na kraju tame. 

Petočlani žiri činit će Ingrid Falck, Karin Hayes, Montaser Marai, Robert Zuber i Zoran Galić. 

Filmovi iz takmičarske selekcije namijenjeni su televizijskom formatu.

Kada je riječ o netakmičarskoj selekciji bit će prikazani najbolji naslovi sa evropskih festivala.

Netakmičarska selekcija AJB DOC-a Last Minute Cinema predstavit će pet dokumentarnih filmova (Neoprošteni, Neželjena baština, Kada dođu svinje, Zvijer je još živa i Glasnije od oružja), koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim festivalima.

Sve projekcije će biti održane u Multiplexu Cinema City od 21. do 25. septembra, a informacije o filmovima i detaljima projekcije možete pronaći na web stranici festivala. 






0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.