1.10.2018. 14:18
0
Dino Mustafić osvojio Grand Prix na festivalu u Tirani
Bh. reditelj Dino Mustafić sa predstavom Dantonova smrt osvojio je Grand Prix nagradu na Panalbanskom festivalu održanm od 23. do 30. septembra u Tirani.

Mustafić je predstavu radio s Albanskim nacionalnim pozorištem iz Skoplja, a premijeru je imala u maju. Predstava je vrlo brzo pobrala odlične kritike publike, a nagrada u Tirani je prva festivalska nagrada.

- Čast je dobiti nagradu za predstavu koja okuplja najbolje teatarske produkcije na albanskom jeziku. Teatar nema odgovore, ali ima sposobnost da postavi esencijalna pitanja.

Ekonomska kriza ne jenjava, socijalne nepravde modus su života većine - neoliberalni kapitalizam bespoštedno gazi naše egzistencije ne ostavljajući nam izlaza, teror medija giljotinira nepoćudne, ali radikalne društvene promjene nema na vidiku. Sa ovom predstavom smo postavili pitanje: da li je revolucija danas uopće moguća? - kazao je Dino Mustafić nakon osvojene nagrade.

Treba istaći da je nakon 20 godina pauze obnovljen najveći festival na kojem učestvuju pozorišta koja izvode predstave na abanskom jeziku.

Festival je za osam dana trajanja 8 dana okupio 14 albanskih pozorišta iz Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore.


(Patria/Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.