15.10.2018. 15:41
0
Na Tuzla Film Festivalu večeras se prikazuje „Teret“ Ognjena Glavonića
Sedmo izdanje Tuzlanskog filmskog festivala, koji je zvanično otvoren u petak, 12. oktobra, došlo je na 'polovicu puta'.

Sinoćnju projekciju filma "Meso" Saše Hajdukovića, publika je u Narodnom pozorištu u Tuzli popratila dugotrajnim aplauzom, a večeras je na programu film "Teret" Ognjena Glavonića. Riječ je o debitantskom ostvarenju mladog srbijanskog redatelja koje je, u selekciji pratećeg programa, prikazan na festivalu u Cannesu. Film prati priču vozača kamiona Vlade koji tokom NATO-vog bombardiranja Srbije 1999. godine dobija zadatak da preveze misteriozni teret iz Kosova u Beograd.

Današnji dan je, inače, počeo prikazivanjem kratkih filmova u Narodnom pozorištu, dok je popodnevni program najavljen s filmom "Najgori na svijetu" Damira Pirića, nakon čega slijedi dokumentarni film "Pusti, dobre, pusti".

Na Fiolozofskom fakultetu danas su održane i zanimljive radionice vezane za glumu, a koje je na Filozofskom fakultetu vodio svjetski poznati animator, dva puta nominiran za Oskara, Darko Belevski. Od 17.30 bit će održana i zanimljiva radionica filmske muzike pod vodstvom Dušana Maksimovskog.

Svakog sata u Narodnom pozorištu Tuzla publika ima priliku da uživa u najboljim ovogodišnjim filmskim ostvarenjima koji su prošli selekciju i takmiče se za "Vilu" Tuzla film festivala. Između filmskih projekcija organiziraju se „Kafe s poznatim“, a jučer je posebnu pozornost publike izazvao glumac i TV voditelj, Tarik Filipović.

- Do sada nam se zvijezde nekako nisu uspjele poklopiti da se organiziram i dođem na Tuzla film festival, ali evo, konačno sam to nakon razgovora sa direktorom Borisom Baltom, uspio napraviti. I zvijezde su se ovog puta poklopile i zaista mi je zadovoljstvo biti dio ove priče - izjavio je Filipović.

Direktor TFF-a Boris Balta veoma je zadovoljan sedmim izdanjem ovog festivala, pogotovo što sve do sada ide veoma dobro i što je sve veći broj poznatih osoba iz svijeta filma došao u Tuzlu.

- Ponosan sam na sve veći broj filmova koji dolaze na TFF. Ove godine došlo je nešto manje od 800 filmova, a registrirali smo, što nije zanemarljivo, oko 200 noćenja gostiju - rekao je Balta za Fenu.

Podsjetio je da je TFF klasificiran među deset najboljih filmskih festivala na Balkanu.

- To nije mala stvar napraviti za sedam godina postojanja TFF-a u gradu koji do sada nije imao ništa što se tiče filma. Osim kvalitetnih filmova, prateći programi su zanimljive radionice, te drugi programi, uz učešće ljudi etabliranih u svijetu filma – naglasio je Balta.

Tuzla filmski festival završava u petak, kada će biti proglašeni dobitnici nagrada i priznanja, te „Vile“ festivala. 

PROGRAM ZA VEČERAS (PONEDJELJAK)

16:30 - 17:30  Dokumentarni film

NAJGORI NA SVIJETU, Damir Pirić (BiH)

17:45 -  18:45  Dokumentarni film

PUSTI DOBRE, PUSTI, Vlatka Vorkapić (Hrvatska)

19:30 - 21:08  Dugometražni film

TERET, Ognjen Glavonjić (Srbija)

UTORAK, 16. oktobar

NARODNO POZORIŠTE

13:00 - 14:15   Kratki film,

POSLJEDNJI BUNAR, Filip Filković (Hrvatska)
E I G H T D A Y, Jasmina Pivić (BiH) 
AMEEN, Ismar Vejzovic & Bafl Sarhang (BiH)
TERET, Stefan Teofilović (Srbija) 
BEHEMOT, Igor Dropuljić (Hrvatska)

14:30 - 16:15   FGSF (Future Generation)

ABCD, Daniele Morelli (Italija)
PIPINARA, Ludovico Di Martino (Italija)
DISTANT, Guido Tabacco (Italija)
APPLES, Milda Baginskaite (Velika Britanija)
FIFO, Sacha Ferbus, Jeremy Puffet (Belgija)
CHANSON À PART, Pierre Bessette (Francuska)
NOS JOURS BÉNIS, Valentina Casadei (Francuska)
BEJLEREVE BEGOVA BEYLER, Filiz Kuka (Kosovo)
DISCONNECTED, Maša Zia Lenárdič, Anja Wutej (Njemačka)

16:30 - 17:30   Dokumentarni film

CRNA OVCA BISTRIČKA, Višnja Skorin (Hrvatska)                  

17:45 -  18:45  Dokumentarni film

TAKO PROSI DUŠA, Davor Borić (Hrvatska)

19:30 - 21:50   Dugometražni film

OSMI POVJERENIK, Ivan Salaj (Hrvatska)

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.