24.10.2018. 16:50
0
Večeras premijera filma "Keli" o legendarnom fudbaleru Sarajeva, Želimiru Vidoviću Keliju
Večeras 72. rođendan u Narodnom pozorištu FK Sarajevo proslavlja uz premijeru dokumentarnog filma o legendarnom fudbaleru Sarajeva, Želimiru Vidoviću Keliju, autora Muhameda Bikića.

Publicista i novinar u razgovoru za novinsku agenciju Patria ističe da je njegova dosadašnja novinarska karijera, koja već traje 23 godine, itekako vezana za legendarnog Kelija. 
 
- Moja dosadašnja novinarska karijere je vezana za Kelija, još dok su mu bili traženi posmrtni ostaci. U tom period sam se sprijateljio sa Kelijovom porodicom i svake godine obilježavam godišnjicu smrti, gdje god da sam radio pisao sam reportaže u povodu Kelijeve godišnjice smrti. Želio sam jednog dana sa snimim film i TV Sarajevo je prihvatilo produkciju – kazao je Bikić.
 
Napominje da je veza bila posebna u periodu do 2004. godine dok nisu bili pronađeni njegovi posmrtni ostaci.
 
- Imao sam veliku želju da ga ukopaju na dostojanstven način kako je i zaslužio. Kada su pronađeni posmrtni ostaci, tog dana mi je prvom javila Kelijeva draga supruga Borjana i odmah sam objavio na TV Hayat gdje sam u to vrijeme bio autor serijala 'Sportski vremeplov'.
 
Inače, kako vole reći moji dragi Vidovići, Borjana, Dajana i Miana, ja sam dio njihove porodice, jer sam uvijek uz njih, ne samo 17. maja. Uvijek je u mojim pričama, redovno idem na Kelijev grob, odam počast heroju, simbolu Sarajeva za koji je Keli igrao i živio do posljednjeg dana. Mislim da je ovaj film nešto najveće za mog života što mogu napraviti, jer je Keli naš Valter - rekao je Bikić.
 
Dodaje da misli da će ovaj film biti projekt njegove novinarske i životne karijere, jer ga je godinama želio, sanjao realizirati.
 
- Veliko hvala našoj Televiziji Sarajevo, koja je to istinski osjetila, prije svega ljudski, jer plemeniti Keli je igrao i živio za Sarajevo do posljednjeg daha - poručio je Bikić I zahvalio i Gradu Sarajevu, FK Sarajevo, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i Narodnom pozorištu Sarajevo.
 
Simbolično, premijera je na 72. rođendan FK Sarajevo za koji je Keli, kao i za glavni grad igrao i živio do posljednjeg daha.
 
-  I danas je 73. rođendan Ujedinjenih naroda, a upravo je Keli živio za ujedinjeno Sarajevo i BiH. Ovo je film svih nas Sarajlija i Bosanaca i Hercegovaca – istakao je Bikić.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.