25.12.2018. 11:19
0
Prvu ulogu Milena Dravić ostvarila je u BiH, u filmu "Vrata ostaju otvorena"
Prvu ulogu na filmu velika zvijezda jugoslovenskog filma Milena Dravić ostvarila je u BiH. Bilo je to davne 1959. godine u filmu Františeka Čapa "Vrata ostaju otvorena".

Tu je igrala djevojku u koju se zaljubio mladi delikvent Petar, koji je pobjegao iz kazneno-popravnog doma.

U karijeri koja je trajala 60 godina, Milena Dravić snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski režiser František Čap s kojim snima svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena" (1959.). Potom u relativno kratkom vremenu ostvaruje još nekoliko filmskih uloga. Presudna uloga u njezinoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu Prekobrojna hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave donijela i "Zlatnu arenu" na filmskom festivalu u Puli.

Na televiziji je glumila u brojnim dramama i TV serijama najrazličitijih žanrova te show programima, od kojih je najpoznatiji "Obraz uz obraz" Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem.
 Milena Dravić, legenda jugoslavenskog glumišta preminula je 14. oktobra 2018. godine, u 79. godini nakon borbe s bolešću. 

Glumica je preminula u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa.

U priloženom You tube videu pogledajte kratku video priču o Mileni Dravić i njenoj karijeri koji je napravi Filmski centra Sarajevo.





(Lejla Trle) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.