12.4.2021. 12:23
0
Rumunski film u nominaciji za Oskara: Kada Vlada propadne, svi plaćamo cijenu
,,Novi talas'' filmova koje potpisuju rumunski režiseri izdvaja autentično predstavljanje slike i prilike rumunskog društva, ali i državnog sistema, općenito.

Rumunski filmovi sve više ostavljaju traga u svjetskoj kinematografiji, kroz nominacije na prestižnim festivalima, Zlatnim palmama, Oskarima i drugim nagradama na Evropskim i svjetskim manifestacijama. 

,,Novi talas'' filmova koje potpisuju rumunski režiseri izdvaja autentično predstavljanje slike i prilike rumunskog društva, ali i državnog sistema, općenito. 

Jedan od fimova koji pristiže iz tog vala, a koji postaje sve značajniji u Evropi, jeste film ,,Collective'' koji se bavi stvarnim događajima i prikazuje svu lošu stranu rumunskog sistema. 


Radnja počinje sa događajem koji se odigrao 2015.godine u noćnom klubu ,,Collective'' u Bukureštu. Tada je, na licu mjesta, život izgubilo 27 osoba, dok je, naknadno, njih 37 preminulo u bolnici.  Nedugo potom,  novinari sportskog žurnala ,,Gazeta sport'' otkrivaju istinu i uzročnu vezu između ljudi i dezinfekcionih sredstava koja se razrađaju mnogo više puta od dozvoljenog - što dovodi do pojave raznih bakterija u bolnici i velikog broja smrtnih slučajeva.
Novinari ,,Gazeta sport-a'' doći će, tako, do istina koje će uzburkati rumunsku javnost, otkrivajući afere na kojima počiva zdravstveni sistem Rumunije i koje su uzrok mnogih smrti. Sve je to slika sistemske korupcije i tranzicijskog društva koje godinama tapka u mjestu.

Dokumentarni film ne prikazuje samo katastrofalne stanje Rumunije kao države i njenog državnog poretka, već i moć  novinarske profesije koja je uvijek na margini i raskrsnici između naroda i sistemske politike. 

Iako je svrstan u kategoriju dokumentarnog filma „Collective“ ja rađen više kao igrana drama.

Uz danski „Another Round“ i bosanskohercegovački „Quo vadis, Aida“, koji su također osvojili nominacije za Oskara - „Collective“ potvrđuje kvalitet evropske kinematografije. Napomenućemo da je nominovan u dvije kategorije - za najbolji dokumentarni i najbolji strani film.


(Semra Šantić)

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.