23.10.2021. 17:38
0
Film 'Tako da ne ostane živa' najbolji na filmskom festivalu zemalja Mediterana
Bosanskohercegovački film "Tako da ne ostane živa" autora Faruka Lončarevića proglašen je najboljim filmom te je osvojio Palmera d'or (Zlatna palma) na tek završenom Mostra de Valencia, prestižnom filmskom festivalu zemalja Mediterana koji se već 36. put održava u tom španskom gradu.

Međunarodni žiri sastavljen od uglednih evropskih filmskih umjetnika kao razloge je naveo da film “…traži aktivan stav gledalaca i predlaže reflektiranje o društvu koje se nije oporavilo od nasilja prošlosti i koje je stoga osuđeno da ga neprestano ponavlja".   Reditelj filma Faruk Lončarević u izjavi za Fenu podsjeća da je ovaj film već nagrađen na  premijernom prikazivanju u Trstu  kad je dobio priznanje Special mention of the Jury.

U filmu glume Aida Bukva, Dino Sarija, Enes Kozličić, Aleksandar Seksan, Faketa Salihbegović Avdagić, Mehmed Porča, Ivana Vojinović, Dženita Imamović Omerović, Mirela Lambić, Dina Mušanović, Admir Šehović, Nadine Mičić, Saša Krmpotić, Bakir Silajdžić.


Film je snimljen u privatnoj produkciji, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i građana te opštine Olovo.


(FENA)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.