27.10.2021. 22:15
0
Policija tvrdi: Alec Baldwin je pucao pravim metkom, istraga u toku
Alecu Baldwin je na snimanju u Novom Meksiku uručen pištolj sa pravim metkom, rekao je šerif okruga Santa Fe, Adan Mendoza na pres konferenciji.

Glumac je u četvrtak slučajno ubio snimateljicu Halynu Hutchins i ranio reditelja filma Joela Souzu na snimanju filma "Rust".   Vlasti su pronašle oko 600 dokaza u vezi sa istragom, uključujući tri vatrena oružja i 500 komada municije.  U istrazi do sada nije izvršeno hapšenje, niti podignuta optužnica.

Govoreći na konferenciji za novinare u srijedu, šerif okruga Santa Fe, Adan Mendoza, jasno je stavio do znanja da je istraga još uvijek u ranoj fazi i da još treba obaviti još mnogo intervjua, uključujući i s   Baldwinom, za kojeg je rekao da sarađuje s vlastima.  Šerif je rekao novinarima da je bilo do 100 ljudi na snimanju vestern filma, pod nazivom Rust, kada se pucnjava dogodila, i da će svi biti ispitani.

"Mislim da su činjenice jasne - oružje je predato gospodinu Baldwinu. Oružje je bilo funkcionalno i ispaljen je pravi metak,  ubivši gospođu Hutchins i ranivši gospodina Souzu", rekao je.


Šerif je dodao da je "olovni projektil" izvučen iz ramena gospodina Souze i predat kao dokaz, kao i vatreno oružje, koje je ispalio gospodin Baldwin, i istrošene čaure.  Dodao je i  da su druge bojeve municije možda bile na setu Rusta, ali ih tek treba testirati u laboratoriji za kriminal.

"U pronađenih 500 metaka municije, bilo je "mješavina ćoraka, lažnih metaka i ono za što sumnjamo da su bojeve municije", rekao je šerif Mendoza.

"Sada ćemo utvrditi kako su oni tamo dospjeli, zašto su tamo - jer nisu trebali biti tamo", dodao je.

Potvrdio je da su još dvije osobe rukovale pištoljem prije nego što je dat Baldwinu: oružarka Hannah Gutierrez Reed i pomoćnik reditelja filma Dave Halls.  Sudski zapisnici kažu da je Halls navodno povikao "hladni pištolj" dok je predavao oružje, što znači da nije bilo bojeve municije. U dokumentima je stajalo da on nije znao da u vatrenom oružju ima bojevih metaka.

Tri vatrena oružja koja  su zaplijenile vlasti uključuju pištolj korišten u smrtonosnoj pucnjavi, plus oružje za koje je šerif rekao da je izgledalo modificirano, te plastični revolver koji ne radi.  Na pitanje da li se iko može suočiti sa krivičnim prijavama, okružni tužilac Santa Fea Mary Carmack-Altwies rekla je da je prerano reći, ali "u ovom trenutku su sve opcije na stolu...

"Ne donosim ishitrene odluke i ne žurim sa presudama.",rekla je.

Carmack-Altwies rekla je novinarima da u Novom Meksiku nema presedana za ovakav slučaj, prenosi BHRT.


“To je složen slučaj, zahtijevat će mnogo pravnih istraživanja, analiza i pregleda,” rekla je ona.


(Amer Mujezinović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.