26.3.2022. 18:37
0
Počeo vikend najvećih filmskih nagrada: Počasni Oscar Samuelu L. Jacksonu
U Hollywoodu sinoć je počeo vikend dodjele nagrade Oscar, a tom prilikom počasnog Oscara za životno djelo dobio je Samuel L. Jackson, ali i drugi veterani filmske industrije za desetljeća posvećenosti filmskom i humanitarnom radu.

Samuel L. Jackson bio je među dobitnicima godišnjih nagrada Governors Awards Akademije filmske umjetnosti i nauke, koja će dodijeliti Oscare za najbolji film i druge kategorije na ceremoniji koja će se održati u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Glumac Denzel Washington predstavio je Jacksona istaknuvši kako se pojavio u 152 filma koji su zaradili više od 27 milijardi dolara na kino blagajnama tokom pet desetljeća.

Među njima, Jackson je glumio Nicka Furyja u filmovima o superjunacima "Osvetnici" i bio je nominiran za Oscara za ulogu ubice u drami "Pulp Fiction" reditelja Quentina Tarantina iz 1994. godine.

Preuzimajući nagradu, Jackson je zahvalio porodici, poslovnim predstavnicima "i svakoj osobi koja je ikada kupila kartu za bilo koji od mojih filmova".

- Pokušao sam zabaviti publiku na način na koji je Hollywood zabavljao mene - rekao je Jackson, natjerati ih da zaborave svoje živote na nekoliko sati, budu oduševljeni, zadivljeni ili uzbuđeni – kazaoa je.

Zvijezda filma "Smrtonosno oružje" Danny Glover dobio je humanitarnu nagradu Jean Hersholt za rad na poštivanju ljudskih prava.

Scenaristica-rediteljica Elaine May i norveška glumica Liv Ullmann također su dobile počasne Oscare.

Ullmann je često sarađivala sa švedskim rediteljem Ingmarom Bergmanom i igrala u filmovima među kojima su "Persona", "Anina strast" te "Krici i šaputanja".

Ullmann je bila nominirana za najbolju glumicu za film "Emigranti" iz 1971. i "Licem u lice" iz 1976. godine.

May je nominirana za Oscara za najbolji adaptirani scenarij za filmove "Nebo može čekati" iz 1978. i "Predsjedničke boje" iz 1999. godine.

(A. Balićevac)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.