28.3.2022. 8:16
0
Dodjela Oscara na udaru kritika: “Niste u stanju ni izgovoriti ime ‘Ukrajina‘, kao da ne živite u stvarnosti
Organizatori ovogodišnje dodjele Oscara našli su se na meti kritika jer su odali počast narodu Ukrajine bez da su spomenuli ime te zemlje u izravnom prijenosu svečane dodjele.

Također nisu spomenuli rusku invaziju, unatoč želji domaćina da se pozabave unutarnjim političkim pitanjima, prenosi “Jutarnji list”.

Svijet “šokiran”

Slavna glumica Mila Kunis, koja je rođena u Ukrajini, izašla je na pozornicu tokom dodjele Oscara kako bi se osvrnula na rusku invaziju na njezinu zemlju te je predvodila minutu šutnje nakon što je pohvalila “one koji se nastavljaju boriti kroz nedokučivu tamu”.

Kunis pritom nijednom nije izričito spomenula Ukrajinu ili Rusiju, već je rekla da je tokom posljednjih nekoliko sedmica svijet šokiran “nedavnim događanjima u svijetu”.

Zatim je najavila country zvijezdu Rebu McEntire, koja je izvela pjesmu “Somehow You Do”.

Zatim su se tokom trenutka šutnje pojavile prigodne poruke na kojima je pisalo da se poziva publiku da podrži “narod Ukrajine koji se trenutno suočava s invazijom, sukobima i predrasudama unutar vlastitih granica”, a zatim se brzo prešlo na reklame. No, riječ “Ukrajina” nije izgovorena naglas tokom dodjele Oscara.

Odbili Zelenskog

Saradnici ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog lobirali su kod Akademije da se predsjednik javi putem videa tokom ceremonije, ali su se producenti umjesto toga odlučili za trenutak šutnje, navodi “NY Times”.

Takav je pristup izazvao val kritika na društvenim mrežama.

“Čini se da ne samo da nisu u stanju čak ni reći “Ukrajina”, već samo podignu zid teksta koji se može odrezati ako odluče da ga ne žele pokazati. Ti ljudi nemaju veze sa stvarnošću na više razina”, glasio je jedan od komentara na Twitteru.

“Trenutak šutnje za Ukrajinu koji se pretvori u reklamu za kriptovalutu je dno dna Oscara”, glasio je jedan od komentara gledatelja.


(Admir O.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.