16.5.2022. 9:05
0
U Kanu sutra počinje 75. Međunarodni filmski festival
FOTO: Antonin Thuillier/AFP
Prvi put od početka epidemije korona virusa neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.

U Kanu sutra uveče počinje 75. Međunarodni festival, a za Zlatnu palmu ove godine se takmiči 21 film, među kojima su i ostvarenja reditelja Dejvida Kronenberga (David Cronenberg), Rubena Ostlunda i braće Žan-Pjera (Jean-Pierre) i Lika Dardena (Luc Dardenne). Poslije prošlogodišnjeg izdanja festivala održanog u julu zbog epidemije korona virusa, posjetioce festivala i filmske zvijezde vraćaju se na tradicionalno vrijeme festivala u maju, piše Beta.


Američka zvijezda Tom Kruz (Cruise) predstaviće novu verziju filma "Top Gan" - "Top Gun Maverick", koji će biti prikazan 18. maja. Glumac Forest Vitaker (Whitaker) poznat po ulozi slavnog džez muzičara Čarlija Parkera (Charlie) u filmu "Ptica" (Bird) Klinta Istvuda (Clint Eastwood), dobiće počasnu Zlatnu palmu.


Festival će biti održan u svjetlu rata u Ukrajini, a organizatori će ugostiti prvi put ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatna palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umjetnika sa ruskim vlastima.

Francuski glumac Vensan Lendon (Vincent Lindon) biće predsjednik žirija festivala i zamijeniće američkog reditelja Spajka Lija (Spike Lee) prošlogodišnjeg predsjednika žirija, koji je dodijelio Zlatnu palmu filmu "Titane" francuske rediteljke Žilije Dikurno (Julia Ducournau) u kojem igra Lendon. Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".


U okviru Kanskog festivala dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.


Zlatna palma, vrijedna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbjeđenje neposredno pred proglašenje pobjednika.


(Amer M.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.