12.10.2015. 18:09
0
Albanci u Tirani dočekani kao heroji nacije
Ovacijama i bakljama hiljade oduševljenih sunarodnika dočekalo je danas u Tirani reprezentativce Albanije koji su sinoćnom pobjedom u Armeniji izborili historijski plasman na Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će se naredne godine održati u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Budući da je riječ o najvećem ostvarenju u historiji albanskog fudbala, slavlje od sinoć nastavljeno je i danas, kada se hiljade građana različitih uzrasta okupilo u Tirani kako bi dočekali svoje heroje.

Ogrnuti zastavama i šalovima, albanski navijači su, nakon nekoliko sati čekanja, na aerodromu u Rinasu dočekali svoju reprezentaciju, a fudbalerima i selektoru Gianniu De Biasiju dobrodošlicu je prvi poželio premijer te zemlje Edi Rama.

Dočeku crveno-crnih na trgu Majke Tereze pridružilo se hiljade građana iz čitave zemlje, ali i susjedne Makedonije i Kosova, dok im je na bulevaru "Deshmoret e Kombit" priređen i ceremonijalni doček sa albanskom gardom uz zvuke nacionalne himne.

Igrače i stručni štab albanske reprezentacije svečano je u svojoj rezidenciji primio premijer Rama koji je naglasio da sreća prati one koji ne odustaju, a igračima poručio da su "ispisali slavnu stranicu historije".

On se zahvalio igračima, treneru De Biasiju i Savezu na, kako je kazao, "ostvarenju snova" te dodao da bi ovakav doček priredio i da nisu jučer ostvarili pobjedu. Tom prilikom Rama je najavio izgradnju nacionalnog stadiona u Tirani, u čast upravo ovoj fudbalskoj generaciji.

Kapiten reprezentacije Lorik Cana je, govoreći o uspjehu njegovog tima, kazao da na evropsko takmičenje "idu uzdignute glave, kao velika Albanija, a ne mala", te izrazio zahvalnost naciji na ukazanom povjerenju i podršci.

Selektor fudbalske reprezentacije Albanije, talijan Gianni De Biasi, zahvalio se albanskom premijeru na dočeku te naglasio kako je sinoćna utakmica bila "najvažnija u njegovoj karijeri".

Reprezentaciju i Fudbalski savez Albanije primio je i predsjednik Bujar Nishani koji im je im uručio priznanje "Ponos nacije".

Nakon svečanog prijema, fudbaleri su se uputili prema glavnom trgu prijestolnice gdje su otpozdravljali masi koja je uzvikivala njihova imena i pozdravljala ih glasnim ovacijama.

Albanija je sinoć kao gost, u meču protiv Armenije, svoje prvo učešće na evrospkom takmičenju, osigurala pobjedom od 0:3.

(Anadolija)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.